Разни

17 май 2006

Има ли основание българинът (моля за извинение за употребата на това безсмислено понятие) да се отнася с недоверие към психиатри, психоаналитици и пр. психо-? Има. Един аргумент в защита на скептицизма.

Руска интернет-компания е разработила сайт в помощ на учители и преподаватели. Всъщност, това е търсачка по публикувани в Мрежата готови реферати и пр. разработки, която има за цел да установи авторството върху представените им ученически и студентски работи. Името на сайта е "Антиплагиат".

И пак по тема от областта на авторското и патентно право. Американският Върховен съд е приел решение, което ще се отрази върху по-нататъшната съдебна практика в САЩ – от сега нататък на компании, за които се докаже, че призвеждат продукти, в които се прилагат технологии, обект на чуждо патентно право, ще могат да продължат производството. Съдът ще налага само заплащането на съответно обезщетение. Това е добра новина за всички с изключението на фармацевтичните компании (според собствените им изявления).

Накрая – малко мои разсъждения по обсъждания въпрос с писмото на ИК "Труд". Чини ми се, самото писмо е доста неуверено. Написано повече да плаши гаргите, пък белгим хвръкнат сами. Там се говори за "права върху електронното разпространение на творчеството на Елин Пелин". Какво значи това? Е, добре – споменават се изключителни права. За останалите автори не се говори за изключителни права, май. Тогава къде е проблемът? Даже да се оспори, че публикациите на въпросния сайт не попадат в хипотезата на чл. 24, ал.1, т.10 от ЗАПСП (щото: какво ще рече "аналогичен начин" на Брайловия шрифт? Подлежи на доказване пред съд). Още повече, че става въпрос и за конституционни права на незрящите, които са под особената закрила на държавата. В случая може да се пледира и за злоупотреба с право от страна на носителя на авторското право. И накрая какво? Писмото уж е подписано от Никола Кицевски, пък е изпратено от служебния e-mail на някоя си Вики? Бих посъветвала получателят на "предупреждението" да се обърне към някоя правозащитна НПО (ако не може да си позволи адвокат). Дай боже, някоя от тях да си върши работата, а не да усвоява фондове.

Powered by Qumana

2 коментара “Разни”

  1. Cliff_Burton Says:

    А междувременно е пуснат един блог, който се занимава изключително с този случай:
    http://protest.bloghub.org/

  2. illa Says:

    ОК.
    Благодаря!


Вашият коментар