Индекс на мира

26 май 2011

Публикуван е тазгодишният Индекс на мира. Авторите на изследването оценяват нивата на насилие в анализираните страни и степента на агресия, която една или друга страна излъчва към останалия свят. Част от критериите са твърде спорни – например, участието в мироопазващи мисии на ООН повишава коефиециента на агресивност на страната. От друга страна, набива се в очи неотчитането на степента на домашно насилие и насилието срещу деца, регистрирани в съответните статистики. „Ние в никакъв случай не претендираме да даваме каквито и да било морални оценки. – твърди Steve Killelea, основател и председателстващ Института за икономика и мир. – Ако в една страна има опасни престъпници, то те трябва да са в затвора, а ако има външна заплаха, страната се нуждае от силна армия – това наистина са неща, от които има нужда. Но виждаме, че има държави, които не разполагат с много свободно място, в затворите им има малко хора, излежващи присъди, нямат и голяма нужда от армия. И при това хората в тези страни живеят в мир“.

Една от целите, които си поставят авторите на Индекса, е да дадат „храна“ на анализаторите, изучаващи факторите на мира.

Steve Killelea твърди, че миналата година загубите за световната икономика, причинени от насилие, се оценяват на осем трилиона долара. Ако светът съумее да намали нивата на насилие, това ще доведе до освобождаване на средства за финансиране на програми за развитие, включително и за опазване на природата.

Основните индикатори за оценяване нивата на насилие са: възприемането на престъпността в обществото, броят на служителите в полицията и службите за сигурност на 100 хил. жители, броят на убийствата на 100 хил. жители, количеството тежки въоръжения, падащи се на 100 хил. жители, достъпността на леки оръжия, вероятността от прилагане на насилие, вероятността от терористични актове, какъв процент от БВП са военните разходи и пр.

Тази година България отстъпва от 50-то на 53-то място в класацията. От страните-членки на ЕС след нас са Гърция (65) и Кипър (71). Румъния се е изкачила от 45-то на 40-то място. Тунис е на 44-то място, т.е. преди нас, но данните отчитат периода преди арабските революции. Тайван е 27-и, докато Китай – 80-ти. Турция е на 127-мо място, а Русия – на 147 от 153 страни. Водят Исладия, Нова Зеландия и Япония.

Показателите, които ни дърпат назад са: усещането на хората за нивото на престъпността в страната, нивото на престъпно насилие, броят на тежките въоръжения, броят на полицейските служители, достъпността на малки и леки оръжия, военният капацитет.

P.S. Безкрайно ме умиляват заглавия от типа „Ние сме най-войнствената нация в ЕС“ или „Мразим войната повече от САЩ и Русия“. Инвеститорите следят Индекса, но както се вижда, той не отчита нивата на любов и омраза.

8 коментара “Индекс на мира”

 1. Emo Says:

  „Тази година България отстъпва от 50-то на 53-то място в класацията“

  Годината още не е свършила…

 2. illa Says:

  „Публикуван е ТАЗГОДИШНИЯТ Индекс на мира“ ))

 3. Iphone Says:

  Hi webmaster ! Thanks so much for your article, it’s so helpfull to me, nice day 🙂


 4. a very depressive and lackadaisical post *sigh* !ndidn’t expected this from uud83dude26 Come on http://tropaadet.dk/carmelafloyd91403081845


 5. изобщо защо сме в списъка… идея си нямаме ние от тези неща.

 6. baufen Says:

  доста интересно…

 7. Kolini Says:

  Най-после да прочета нещо интересно…


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: