„Ние крадем, а порази японците“

12 март 2011

Мярнях някъде из руската блогосфера такова заглавие. Следваше линк към видео на BBC, показващо действието на цунамито в най-силно пострадалата част на Япония. Както изглежда, голяма част от жертвите са причинени тъкмо от цунами-вълните. Специалистите, цитирани от медиите, казват, че не е било възможно това да се предотврати, защото епицентърът на труса този път е бил твърде близо до брега и вълните са нахлули върху сушата твърде бързо, за да се организира евакуация на населението. Даже да ме бяха предупредили, изобщо не съм сигурна, че 10-20 минути след толкова силно земетресение ще съм в състояние да отсея най-необходимите документи и вещи, да ги взема и да се придвижа до безопасна зона. Безопасна зона далеч-далеч от дома.

Гледах как водата поглъща села, ниви, градове… как корабите след минута „плуват“ из поля на километри от брега… около тях кръжат влакове и къщи…

Година по-рано щях да виждам това „на живо“. Сега следя какво говорят българите, по една или друга причина, намиращи се в момента в Япония. Казват, че в Токио нямат ток. „Да, няма“, потвърждава японски приятел от Токио. „Ама ти нямаш проблем! – учудвам се. – Даже с интернет-връзката нямаш проблем“. „Да, така е“, потвърждава. „Добре ли си?“, питам. „Добре съм. Но съм разстроен, че има толкова жертви“. „Това земетресение ще се отрази ли на живота ти?“. „Да, много“. Не смея да питам за друго.

Американският Червен кръст светкавично организира дарителска кампания в социалните мрежи. Дадох своята (мизерна) лепта. Знак за съпричастност, не повече.

2 Коментари “„Ние крадем, а порази японците“”

 1. asktisho Says:

  Съпричастност. Тези бедствия учат човечеството точно на това. Японците се издигнаха в очите на целия свят със своята твърдост и непоколебимост. Според мен ще излязат от кризата по-силни, отколкото влязоха нея…

 2. illa Says:

  Би трябвало бедствията да учат човечеството на съпричастност, но има толкова злорадство по медиите, че не знам.
  Японците със сигурност ще извлекат много поуки от кризата. Би било добре и останалият свят да го направи.
  Най-странното е, че нашите медии рядко се позовават на NHK. Вероятно, защото тонът на японците не е истеричен и не става за бомбастични заглавия. Но информацията на NHK обикновено е точна и се потвърждава след ден-два от световните агенции.
  Както и да е.
  Те ще се поучат. Вече преоценяват всичките си стратегии за реакция при земетресение. Отдавна се готвят за още по-страшно в района на Токио.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: