Японски новини

21 януари 2010

Чух, че разкриваемостта на престъпленията в Япония се движела около 25%. „Лоши хора“, както смята китаеведката Деси. От друга страна, отчита се (странен като за кризисна година) спад на престъпността. Още не съм си изяснила въпроса относно тукашната дефиниция за престъпление – кое правонарушение бива регистрирано като престъпление и т.н. Оттам – съотносимостта на статистиката по общата престъпност и по разкриваемостта.
Навръх Нова година една от централните телевизии излъчи предаване (разговор в студио и документални кадри) за зверско убийство отпреди девет години, което до ден днешен остава загадка за разследващите. Избито е четиричленно семейство – млади родители и невръстните им деца, в собствения им дом. Обикновени хора – не става въпрос за разчистване на сметки. Убиецът е оставил на местопрестъплението якето и раницата си. В тях е намерен пясък от пустинята Мохаве. Не е открита никаква връзка с убитите. Мотивите за престъплението остават неясни.
Пак по Нова година, когато хората посещаваха храмовете, оставяха писмените си молби към всемогъщите от отвъдното, тичаха в парка или бяха ангажирани с какво ли още не в последния ден на 2009, когато гадният студен вятър ни възпря да се развеем из Гинза, някои хора очевидно са сметнали лошото време за голям късмет. Като се върнахме в Осака чух, че бил ограбен магазин за скъпи часовници в Гинза. Кражбата била констатирана в първия работен ден на Новата година. След ден-два съобщиха – в Хонконг били задържани заподозрени за дръзкия обир. Шестимата били китайски граждани. При задържането в тях били намерени часовници със серийни номера, идентични с тези на част от ограбените в Токио.
Малко политически новини. Както може би сте чули, министър-председателят Хатояма е атакуван, че майка му не съвсем законосъобразно превела няколко милиона долара по сметка на фонда му. Предполагам, нямате и представа, че генералният секретар на управляващата партия Ичиро Озава (един от основателите на партията, подал оставка от председателския пост поради обвинения в незаконни сделки и отстъпил мястото си на сегашния партиен лидер Хатояма) се е съгласил да разговаря с прокурорите, които в края на миналата седмица арестуваха трима от най-приближените му люде заради имотни далавери, както биха се изразили родните журналисти.
Може би не сте чули, че новият министър на финасите Н. Кан предизвика лек скандал след като в първото си публично изявление на новия пост поиска по-слаба йена. После се извини за неправилния подбор на думи.
Тия дни Н. Кан призова държавните служители да спазват работното време – да не работят до среднощ, а да си тръгват в 18 ч. и да ходят на срещи в края на краищата. И те са хора.
И накрая да ви кажа, че няма начин да те излъжат в магазина, че масата в Макдоналдс се запазва като си оставиш мобилния телефон, например, че спокойно можеш да си оставиш колата отворена с ключа на таблото и пърпорещ двигател, и разни други такива „странности“.

4 Коментари “Японски новини”

 1. Eneya Says:

  Да, рядко се чуват подобни неща.
  Аз поне сега научавам.

  Благодарности за информацията.
  Някакви линкове към източници, моля?

 2. illa Says:

  Енея, мога да дам линк само към статията за работното време: http://www.businessweek.com/news/2010-01-20/kan-wants-japan-officials-to-leave-work-at-6-p-m-go-on-dates.html
  Другите новини ги научавам от подкаста на NHK (Japan Broadcasting Corporation) от сайта им http://www.nhk.or.jp/nhkworld/index.html
  Проблемът е, че не винаги новината, съобщена в ефир, е отразена в пълен обем и на сайта. От друга страна, обикновено слушам подкастите, но много рядко посещавам сайта.
  Колкото до телевизионното предаване, то също беше по някой от каналите на NHK, но не се сетих да питам кой точно. Педполагам, че и „преводачът“ ми не е обърнал внимание.
  Съжалявам, че не мога да бъда по-полезна.


 3. Японците са наистина злодеите на Далечния изток. Защото обстановката в Китай например е още по- спокойна. И не само там.

 4. illa Says:

  Не съм била в Китай. Ти бил ли си?


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: