Преместване

19 януари 2010

Докато си пазарувах из София, премисляйки като какво ще ми е нужно в Япония, си се чудех: „Аз – в Япония? Хайде бе!“. Ама как така ще замина? И как ще се оправя? Япония е това, не е какво да е.
Сега като съм тук, в Япония, няма разлика. Все така не мога да повярвам, че съм на другия край на света. Защото – нищо не се променило. Аз съм си аз. Същата. Старая се да не се държа като нанбан, но е трудна работа като не знаеш езика и допускаш елементарни грешки. Както каза посланик Тодоров, „японците се правят, че всичко, което правиш, е както трябва, а то нищо не е както трябва“.
Тази ситуация ти създава измамен комфорт – приятно ти е, че не очакват от теб да познаваш правилата. Ти си си чужд, чужденец – усещане, което човек носи в себе си, където и да е, даже у дома понякога.
От друга страна, японците ценят това, че осъзнаваш „чуждостта си“ и се стараеш (според силите си) да се впишеш в контекста. Снизхождение, на което у дома не можеш да разчиташ.
Нанбан. Има ги всякакви. Едни – които претендират, че тяхното виждане за света е най-правилно. Други- които търсят нещо, и те не знаят точно какво, но се надяват да го открият някъде по света. Сигурно има и трети, и четвърти, и пети. Тръгнали да търсят себеутвърждаване далеч от родината. И аз барабар с тях.

2 Коментари “Преместване”

 1. smiling Says:

  Илла,
  съпреживявам от при мен въвленията ти и се радвам за теб. знам, че ти е безкрайно интересно и трупаш. благодаря ти, че и споделяш!
  с най-добри чувства

 2. illa Says:

  Благодаря ти!
  Много ми се ще да бях способна да записвам веднага непосредствените си преживявания, но май съм твърде голяма резоньорка 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: