„Полша беше детонаторът“

9 ноември 2009

Така твърди Войчех Ярузелски пред италианския „La Repubblica“. „Бях говорил с Горбачов. Падането на Берлинската стена само отчасти беше неочаквано“. Месец преди това, когато ГДР отбелязва поредната си годишнина, млади хора скандират: „Горби, помогни ни“. Но Хонекер не разбирал какво става. Берлинската стена потъвала като „Титаник“, Горбачов, Ярузелски и Миклош Немет са наясно с нещата. Обаче Хонекер, Хусак и Живков са враждебно настроени към новото развитие. Да не говорим за Чаушеску. Това усложнява играта на Горбачов с вътрешната му опозиция, идваща от военните среди. Ярузелски е единственият военен сред тогавашните ръководители в соцлагера и помага на Горбачов да успокои съветската военна върхушка. „Това беше важно за света“, твърди Ярузелски и отхвърля обвиненията, отправени му от сегашните полски власти. „Не се чувствам победен, защото моята родина сега живее по-добре“, твърди бившият полски лидер. „Полша беше детонаторът [на промените]“.

Има ли победители и победени от случилото се преди 20 години?

Факт е, че животът на изток от Стената се промени. Corriere della Sera публикува част от спомените на тогавашен офицер от КГБ в Дрезден и днешен премиер на Русия. „Толкова много неща трябваше да изгорим, че печката се взриви“. И после: „Като чухме, че нападат местните отделения на Щази, разбрахме, че е дошъл нашият ред“. Огромна тълпа се събрала пред зданието, но младият руски офицер смело излязъл пред хората и заплашил, че ще използва оръжие, ако нахлуят вътре. На 9 ноември 1989 г. руският полковник тъжно наблюдавал как „СССР губи позиции в Европа“.

Кой спечели и кой загуби от това?

Като четем какво е казал Йошка Фишер пред The Guardian , може да си помислим, че всички са позагубили, обаче Китай е спечелил. И че е дошъл краят на европоцентризма.

4 Коментари “„Полша беше детонаторът“”

 1. Johnnie Says:

  Никой нищичко не е загубил, че ги няма Горбачов, Ярузелски, Миклош Немет, Хонекер, Хусак, Живков, Чаушеску и останалите мародери гаврили се с цели народи!

 2. illa Says:

  От това, че тези персонажи ги няма, най-вероятно никой не е загубил 🙂

 3. ikew Says:

  Освен икономиката.
  Тоталитарен комунизъм = робство = производство.
  Производството е нещо хубаво, по принцип 🙂

 4. illa Says:

  Чувала съм за такива теории 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: