Един гледа…

8 септември 2009

В тия дни на траур туристическият бизнес май се готви за сватба. Ни в клин, ни в ръкав масмедиите дружно се заеха да разчепкват ситуацията с туроператорите и да пропагандират исканията на бранша. А исканията се свеждат до следното:

1. Регистрационният режим да стане разрешителен. Ясно е какво означава това – някаква комисия да решава кой има право да работи като туристически агент и кой – не. Страничният ефект от разрешителните режими вече го знаем;

2. В комисиите, които ще вземат решенията за разрешения, да участват представители на вече регистрирани туроператори, т.е. да не може да се получи разрешение без препоръка на „старите“ в бизнеса и прочее, и прочее. До какво би довела такава практика? До нелоялна конкуренция и монополиция на бранша.

Имаше даже една екзотична идея граничните власти да не разрешават излизането в чужбина на автобуси, които не се използват от регистриран туроператор. Още малко и ще им дойде наум да закрият превозвачите и да ги преродят в туроператори.

Притеснителното е, че всички – от отрасловата държавна администрация до браншовите организации, единодушно застават зад горните искания. Притеснително е, единственият глас, който оспори разумността на такива предложения беше този на Румен Драганов – председател на Института за анализи и оценки в туризма, и останах с впечатление, че този глас бе допуснат до ефир по недоглеждане. Притеснително е, че ресорният зам.министър реагира с очевидно раздразнение, когато беше споменато становището на Р. Драганов.

4 Коментари “Един гледа…”

 1. свата Says:

  СваДба да не е някакъв нов ритуал?

 2. illa Says:

  Да бе, да. Руски.
  10x!

 3. Марин Says:

  Аз въобще не мога да разбера защо е необходим някакъв режим за туроператорите. Трябва просто да има НОРМАЛЕН данъчен контрол върху тях. Разбира се абсолютно необходим е засилен контрол върху превозните средства (автобуси, самолети, кораби) – дали са минали технически преглед, дали са застраховани и т.н.
  Тази история с режимите не води до нищо добро. Разбира се браншът на туроператорите, т.е. старите в бизнеса, се стремят към такъв режим за да спрат конкуренцията. В най-голяма степен нелоялната конкуренция се дължи на неплащането на данъци.

 4. illa Says:

  Доколкото чух, Румен Драганов каза, че изобщо не е необходима регистрация даже, камо ли разрешителен режим. Просто трябва данъчните да си гледат работата и правата на потребителите да са реално защитени.
  Вижда ми се разумна гледна точка.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: