Ариман

28 май 2009

Днес е Спасовден, само че в новините няма нищо спасително. Каквото и да кажеш, все няма да е на място.

Вчера говорих за гробища. За други гробища и в друг контекст. Ще си позволя да продължа. Днес в руски блог видях линк към коментари за неделното поклонение на Путин пред гробовете на Деникин, Илин, Шмельов и Солженицин. Ще приведа част от думите на Станислав Белковски:

„От една страна, изказването на Владимир Путин в Донския манастир може да се разглежда като пиар-акция, подготвена от архимандрит Тихон, <…> който отдавна и тясно е свързан с бившия президент, а понастоящем – премиер на Русия <…>. От друга страна, очевидно е, че Украйна е незарастващата рана на Владимир Путин.

През 2004 г. той беше абсолютно сигурен, че Виктор Янукович ще стане президент на Украйна, защото от гледната точка на Путин и неговите съмишленици, в политиката са от сериозно значение само три фактора – парите, контролът над националните телевизии и контролът над системата за преброяване на гласовете, а всичките тези три лоста тогава бяха в ръцете на украинския президент Кучма. Така че, според Путин, както и според Медведев, който тогава ръководеше кремълската администрация и отговаряше за украинския проект, Янукович нямаше как да загуби.

Но Янукович загуби, защото проработиха фактори, които не бяха съществени за руския политически елит. На първо място това беше стремежът на народа сам да определи съдбата си, поривът към свободата, същата тази свобода, която за Владимир Путин и целия управляващ елит е само фантом, а по никой начин не е реална човешка потребност“.

Белковски в друга публикация си позволява далеч по-остър и не толкова експертен език по същия повод. Тази, втората статия, както забелязвате, е на сайта на АПН (Агенция за политически новини). Главният редактор на АПН Константин Крилов още преди близо десет години ме беше впечатлил със силно националистическите си възгледи, изразени в блога му (впрочем, блогът е на LiveJournal, естествено). Крилов, без съмнение, е интересна личност – завършил Московския инженерно-физически институт, после Философския факултет на Московския университет (все престижни учебни заведения). Говори се, че работил във фирма заедно с бивши служители на КГБ. После се заема с политология. Изповядва зороастризъм. Няма нищо изненадващо. На сайта на изповеданието в Русия е цитирано интервю на Путин, дадено през 2007 г. при посещението му в Иран. Тогавашният руски президент споделя, че зороастризмът е родоначалник на юдаизма, християнството и исляма. Освен това Путин съобщава, че според историците зороастризмът се е зародил в Русия, в Южен Урал. Пък после заради преселението на народите носителите на тази религия се озовали в Иран. Така че е съвсем естествено един истински националист като Крилов да се стреми към завръщане към корените – и да изповядва изконната религия на своя народ.

Впрочем, на същия сайт се споменават и прабългарите, които били предци на днешните татари. Та прабългарите дошли в Татарстан от Таджикистан и Афганистан, където се намирала Бактрия (а Заратустра завършил земния си път в столицата й Балха). Доказателство за това била архитектурата в Плиска.

На този сайт има линкове към други сайтове на руските последователи на зороастризма. Един от тях е наречен „Арийски простори“.

Така че, даже и някои думи да изглеждат правилни, трябва да се внимава кой ги казва.

P.S. Любопитно: на сайта се споменава още, че коренът на думата „хубав“ е от ирански (sic!, а не персийски) произход.

Вашият коментар