Празници и кризи

16 декември 2008

Еленко прави анкета относно кризата. И моят отговор, като неговият, е „по-скоро да“. Откакто прочетох, че писанията за кризата въздействат върху самочувствието на хората, почнах да обръщам повече внимание на писанията за кризата – аджеба, хубаво ли е да се плашат хората с кризата като с Дядо Торбалан? Ми то може и да няма криза, а?

Обаче Еленко задава един малко по-отвлечен въпрос – последният: „Не мислите ли, че шума[вероятно има предвид „шумът“-б.м.] по Коледа е по-малко тази година?“. Не мисля. Т.е може и да е по-малко, но е достатъчно. И тази година по медиите, де що стане, все се свързва с предстоящия празник. Всяко събитие или съответства на истинските_ценности, или им противоречи. А истинските_ценности са зададени от празника. Все едно тия ценности цяла година си стоят прибрани в кутията под кревата и биват изваждани на празника, избърсани от прахта и окичени на елхата, за да се сетят всички, че ги има. Е те тоя тип шум ми идва в повече.

Днес в автобуса, на път към работа, на седялката зад мен седна старец. Нормален старец – ни по-добре, ни по-зле облечен от повечето старци. Ни по-зле, ни по-добре изглеждащ. И между спирките този старец с пазарска торбичка оплакваше нечий син. Не своя, вероятно, защото го оплакваше от името на майка, загубила чедото си. Седеше си и оплакваше. Между спирките, когато автобусът спреше, той млъкваше. Да ме прости господ, но нямах сили да издържа тая мъка, споделена от стареца. Станах и отидох в другия край на автобуса, където нямаше свободни места, но аз и не исках да сядам. Нямаше как да седна. Не беше редно.

Вечерта по „Цариградско“ профучаха две линейки с включени сирени. Това обрамчи днешния ми предпразничен предкризисен ден.

Усещането за криза няма много общо с реалните размери на кризата. И празниците нямат много общо с истинските_ценности. Така ми се струва.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: