Синдромът „Труман“

29 ноември 2008

Ха познайте дали става въпрос за Хари Труман или за Труман Бърбанк. Ще ви кажа веднага, защото смятам да гледам „Поньо“. Пък и ми писна да пиша – я колко хубаво си беше като нямах време за блогване!

Едно време шизофрениците все си общуваха с Чоки. Сега участват в риалити-шоута. Ще рече: Труман е от филма, не от историята. Та психолози твърдят, че синдромът на Труман се разпространява като епидемия. Все повече пациенти се оплакват, че не живеят, а участват в реалити-шоу и някой не им позволява да излязат от него. Също така, твърди се, че не е „виновна“ само телевизията, но и Facebook, а още повече – YouTube. Д-р Джоел Голд от световно известната психиатрия на болницата „Белвю“ (Ню Йорк) споделя, че с него се свързал баща на момиче, убедено в невъзможността да напусне „шоуто“ по друг начин, освен като се самоубие. В Австрия пък жена твърдяла, че е ходеща уеб-камера.

Но д-р Голд не смята, че това е ново психическо заболяване, причинено от интернет, и не пледира, че трябва да се забрани YouTube. Освен това той уточнява, че не става въпрос за хора, които се стремят към известност, тъкмо напротив – те искат да бъдат оставени на мира. A propos, това не е ли още един аргумент в полза на защитата на анонимността в интернет? Не знам, просто ми хрумна.

2 Коментари “Синдромът „Труман“”


  1. Хвани телевизията, че удари… You Tube. И пр., и пр. Оставиш ли им се, ще те схрускат!

  2. Illa Says:

    Винаги имаш избор – да им се оставиш или не 🙂
    Шизофрениците (или каквото и да е това психическо заболяване) нямат избор. Те просто наричат „онова нещо“ с някакво име – било то Чоки, било Риалити, било, каквото било.
    Проблемът е сложен. Не съм убедена, че даже професионалните психиатри вече са наясно с него.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: