Влакът на илюзиите

29 ноември 2008

Всяко общество си има своята представа за това, какво би трябвало да е то, за да осигури охолен живот на членовете си. Някой ми говореше за Zeitgeist: The Movie като ценен опит да се промотира поредна визия за идеалното общество. Поредната утопия.

Музеят „Аркен“ край Копенхаген предлага още един поглед към темата – изложбата „Утопия“ на китайския художник Цю Ансюн (китаистите да ме поправят, ако съм сбъркала транскрипцията – става въпрос за Qiu Anxiong). Всъщност, не е изложба като изложба според традиционните разбирания. Цялата експозиция се състои от автентичен китайски вагон от 60-те. 25 м, 42 т. Това е експонатът.

Който има път към Дания докъм 06.02.09, може да поседи във вагона и да види как се е променяла през годините китайската мечта за идеално общество. Ще „пропътува“ през онагледените представи на китайците за света такъв, какъвто е и какъвто трябва да бъде. Видеоимпресиите, прожектирани на мястото на прозорците, се опитват да изградят мостове между китайската култура и съвременните глобализирани реалности. Казват, огромни самолети са увиснали във въздуха – едновременно препращат към 11/09 и към китайските техники на рисуване с туш. Преминаване през времеви и културни граници, през религиозни и политически забрани.

1033_2820-1.jpg

Проблемът за новата утопия. Има ли я? Ако не, кой е заел мястото на идеите за идеалното общество, към което трябва да се стремим? Какъв свят ни показват медиите – истинския ли?; от него ли се оттласкваме, като тръгваме да търсим идеала?

Ни в клин, ни в ръкав се сетих за надписа върху оградата на училището ми. Беше в началото на 70-те, когато повечето от вас не са били родени и когато писането върху стени се наказваше строго. Та някой беше надраскал хипарския призив „Спрете света, искам да сляза“. Лозунгът стоя там няколко дни. Бюрократичната машина никак не е чевръста като я изненадат със спонтанни акции.

Хубавото е, че влаковете спират отвреме навреме на някоя гара, та може да се слезе.

2 Коментари “Влакът на илюзиите”

 1. in2h20 Says:

  Понеже младото поколение е леко бездарно откъм приказките и дискусиите, виж – смс им е в кръвта – за идеалната държава говоря с хора с приходи.
  Вижда им се бързо.
  Уморени са от тв.
  Специално, от тв без посление.
  Искат да слязат.
  Явно надеволюционното желание и силно експлоатираната потребност за развлечение, разтуха, почивка надделява щото напоследък коментираме как го правя аз.
  От всички посоки в света летят въпроси как – къде – се щтуркаш из видео библиотеки ? Как си го прожектираш 60 инча на стената ?

  Та
  идеалната държава
  на надмогналото и еволюирало съзнание
  остава в главата.
  новост ?
  same old, same old
  затва са традициите. Когато си мислим че сме на път да променим животното в себе си към елегантен, емпатичен, емблематичен индивид – бух у религията.

  Мисля че в утопия няма религия.
  Застани до мен ако си съгласна ?

  аркен е най-социалистическия проект в кралството
  години подред управлението му не може да намери нота как да разнообрази предлаганото и за другите мисловни групи

 2. illa Says:

  в утопия няма религия

  съгласна съм
  –-
  За младото поколение – нещата са сложни. Тия дни ми разказаха, че тинейджъри от някакъв форум се опитват да разгадаят света, опитват се да разсъждават. Не е като да ги вълнуват само развлеченията и да мислят с СМС-и. (Струва ми се).
  Лошото е, че образованието не им дава тази сигурна опора, върху която да градят размислите си. Не им даже подсказва, че за да стигнат до отговор, трябва да стъпят върху някакви постижения, резултат от столетия търсения на мисълта. Защото дори да разчиташ на Google за информация, трябва да знаеш какво да го питаш. И това е, което днешното образование в България не дава на децата – не ги насочва какво да питат, за да си отговорят на собствените въпроси. Или поне да знаят на кои въпроси няма как да получат готови отговори.

  тв без послания? Да си призная, аз не чакам от тв послания, а информация. И почти не гледам тв, защото все по-малко информация получавам от тв.
  ТВ е нещо твърде скъпо, за да бъде елитарно начинание. Страхувам се, че и изкуството напоследък се доближава до тв в това отношение. Днешните богаташи нямат време за образование в областта на изкуството. За тях арт-произведенията са инвестиция, която може да бъде опакована като хоби. Но нищо не разбират от тези неща.
  По-лесно е да се бухнеш в религията, за да изглеждаш духовен в собствените си очи. Или да си купиш Деймиън Хърст. На сайта на Аркен мярнах, че имало отделно помещение с работи на Хърст. А той е интересен феномен – хем има мисъл, хем се харчи добре. А мисълта на Хърст не е толкова еднозначна, току-виж след петдесетина година решат, че е откровение. Да де – на това се надяват тия, които дават луди пари за чертичка, драсната от ръката му.
  В този смисъл, не знам какво социално/социалистическо има в проект, плъзнал се по модата на деня. Може би, точно това?

  Хей, къде по пътя изпуснах идеалното_общество?! 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: