Кастите

28 ноември 2008

Точно в деня, предхождащ кървавите размирици в Мумбай, ми попадна статия на тема „партията на властта е партия на висшата каста“. Ставаше въпрос за Индийския национален конгрес (ИНК). Не знам дали знаете, но Махатма Ганди и Джавахарлал Неру са представители на висшата каста – тази на брамините. Даже има приказка, че нещастията в семейството на Индира Ганди идват заради брачното съжителство с инородци. Както се знае, съпругът на Индира – Фероз Ганди, няма кръвно родство с Махатма. Нещо повече – той е парс, наследник на пришълци от Иран, последователи на Заратустра (от парсите произхожадат Фреди Мъркюри и Зубин Мета). Раджив Ганди пък се ожени за италианката Соня. И двамата загинаха в атентати.

Мисълта ми беше за кастите. Странно е, но в съвременното индийско общество кастите съвсем не са отживелица. Някои намират, че съзнанието за кастова принадлежност става особено ярко по време на предизборната борба. То бива умело използвано от партиите за мобилизиране на електората.

Та статията, на която попаднах преди дни, ми прозвуча като пълен анахронизъм. Защо, аджеба, ще ме интересува дали ИНК продължава да бъде партия на висшата каста? Стана ми любопитно само заглавието – да го припомня: „Партията на властта си остава партия на висшите касти“. Та в тази статия някой си индиец, не помня името и не знам какъв е, твърдеше, че ИНК загубва хегемонията си в индийското общество, защото остава глух за политическите искания на нисшите класи и на мюсюлманите. В момента премиер-министър на най-големия щат Утар Прадеш (родно място на Неру и Индира Ганди) е представител на кастата на „недосегаемите“ – лидерът на партията им Бахуман Самадж, г-жа Бехан Кумари Маявати. Няма да повярвате, но кастата на недосегаемите е най-нисшата каста (a.k.a. каста на далитите).

Буквално последното изречение в статията се отнасяше до мюсюлманите в Индия. Казаше се, че те все по-трудно приемат действията на основните институции в страната – смятат, че тези институции се оказват неспособни да защитят гарантираните на книга права на гражданите в една светска държава.

На другия ден съобщиха за ужасите в Мумбай. Не се изненадах. Не защото знам много за Индия, просто статията ме беше обработила (психически).

4 Коментари “Кастите”

 1. Све Says:

  Да, кастите съвсем не са отживелица…А Индия, макар всички да я смятат за много толерантна страна, в която различните религии се погаждат добре, всъщност е разкъсана от противоречия и омраза. Хинду мразят мюсюлманите, хората от един щат мразят хората от друг…Затова им е трудно да дръпнат напред…А сега и тези атентати…

 2. illa Says:

  Нещо подобно усетих още навремето, като бях студентка и се случи така, че бяхме на екскурзия заедно с колеги от Бенгалия (Бангладеш, разбира се, но нарочно казвам Бенгалия). Тримата бяха мюсюлмани, а четвъртият – индуист, чийто род бил от Калкута, но живееше в Дака.
  Не омраза, но чувство за превъзходство…
  Все пак, не мога да съдя – не познавам Индия. Едва ли има страна, в която омразата да не изплува отвреме навреме.
  Благодаря за коментара! Потвърди подозренията ми, че хипитата и Бийтълс успяха да наложат твърде романтична представа за тази страна 🙂
  Което не прави от Индия по-малко интересна вселена, imho

 3. pippi Says:

  О, Индия е огромна вселена и цял живот не стига да я изучиш. Аз вече десет месеца съм тук и знам че нищо не знам…Но разбирам напълно защо е толкова привлекателна за останалия свят…

 4. illa Says:

  Имах късмета като дете да се сблъскам с „Гитанджали“ на Тагор. Не че тогава нещо разбрах. Даже сега не твърдя, че нещо разбирам от Тагор. Но едно нещо със сигурност разбрах – че има неща, които не е възможно да бъдат разбрани. И понякога точно това ги прави привлекателни. Индия със сигурност е едно от тези неща.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: