Принудителна травестия

25 юни 2008

На 23 юни в International Herald Tribune, а днес в New York Times е публикувана статията на Дан Билефски за един странен албански обичай – млади жени да полагат обет за девственост, за да поемат ролята на глава на семейството и да получат всички атрибути на мъжката власт. Преди 60 години бащата на Паша(както я наричат сега) Кечи е убит в кървава разпра, братята й са убити или лежат по затворите като противници на режима на Енвер Ходжа. Единствен закрилник на майката и братовите жени и деца остава двадесетгодишната девойка. Тя подстригва косите си, обува бащия панталон, грабва пушката, заклева се да остане завинаги девственица и да отмъсти за смъртта на бащата. Така било според Канона на Лек Дукагини. След обряда животът на девственицата вече не струва наполовина на мъжкия, а се изравнява по цена с него – 12 бика, това е цената. За сметка на това, жената трябва да забрави за дамската мода, но получава правото да ходи, където пожелае, да има собственост, да взема всички решения в семейството (включително дали и за кого да се оженят племениците), на сватбите се гощава заедно с мъжете, работи по строежи или като дървар също редом с мъжете. Девствениците са почитани в обществото, защото клетвата за девственост е велика жертва и тя заслужава уважение. Затова девственицата е еманципирана, равна по права с мъжете, призаната е за мъж.

Паша Кечи казва, че в днешно време жените няма нужда да се лишават от сексуалността си и да се отказват от нормален живот, те вече имат същите права като мъжете. Травестията не е необходима. Равен си, дори да изглеждаш различно. Поне на хартия си равен – дали си жена, дали си етнически или расово различен, това вече няма значение. Не си длъжен да се правиш на еднакъв с другите, за да получиш работа, избирателни права и пр. Когато, обаче, изглеждаш еднакво, а държиш да подчертаеш, че си различен и въз основа на това различие да получиш някакви особени права, това е нещо друго, чини ми се. Да те назначат, защото си различен, да те изберат, защото си различен? Квота за жени, квота за етнически малцинства, квота за сексуални малцинства, квота за пушачи, квота за левичари…

One Response to “Принудителна травестия”

  1. zory Says:

    Интересно ми беше да прочета за този обичай в Албания!
    А за дискриминацията – определено я има в обществото, но трябва да си призная, че и аз самата не съм напълно толерантна към всички различия (полови, религиозни и т.н).


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: