Кръв върху хартия: Кроспост от „Аз чета“

28 май 2008

„Днес, когато съществуването на книгата се подлага под съмнение заради екрана и компютъра, тази изложба идва да покаже необичайните начини, по които книгата е третирана от водещи художници на съвремието и близкото минало“. Така Музеят „Виктория и Албърт“ в Лондон представя еспозицията „Кръв върху хартия“.

Този блог („Аз чета“) има за цел да представи читателски отзиви за новоизлязли или новопрочетени/препрочетени книги. Но изкуството на книгата не се изчерпва с текста. Ако книжното тяло има конкурентни предимства пред e-books или audiobooks, това е точно изкуството на книгата. Книжното тяло като произведение на изкуството.

Кои са авторите, дали своя принос към това изкуство? Матис и Пикасо, Брак и Анселм Кийфър, Аниш Капур и Гьорг Базелиц, Робърт Раушенбърг и дори Деймиън Хърст. И Джеф Кунс:

Впрочем, тия дни доизслушах аудиоверсията на „Клуба Дюма“ (автор – А. Перес-Реверте; тази книга е в основата на „Деветата порта“ с Джони Деп, ако си спомняте). Романът е бестселър. Съдейки по аудиозаписа, ми е трудно да разбера защо. Аз го изслушах с удоволствие, защото съм букинист по душа. Но за хората, на които изкуството на книгата е безразлично, – защо биха чели това произведение? Криминалната интрига не е върхът. Образите не са велико постижение на автора… И самият Перес-Реверте май не се е стремял към уникалност на характерите. Струва ми се, той се е забавлявал най-вече от интригите около издаването на една книга във времената отпреди повече от век. Без значение, с какво съдържание е била тази книга – приключенски роман („Тримата мускетари“) или диаболично съчинение от Средновековието.

Главното е изкуството на книгата.

2 Коментари “Кръв върху хартия: Кроспост от „Аз чета“”

  1. viv Says:

    Поздравления за тази публикация!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: