Превратности

1 май 2008

Представете си такава ситуация:

Поръчвате на майстор да ви изработи някакъв предмет. Предметът е уникален, произведение на изкуството. Само че майсторът умира преди да го завърши. Цялото село знае, че сте поръчали нещото и сте го платили, че го държите прибрано, защото не е довършено, но много го цените и се гордеете с него.

И един хубав ден (или нощ), тридесет години след смъртта на майстора, в дома ви нахлуват крадци, обират всичко ценно и подпалват къщата. Вие успявате да избягате, но с едната риза на гърба си. Ценният предмет минава от ръка в ръка, при това повечето продажби са надлежно оформени. Викате цялото село за свидетели, че вещта е ваша и трябва да ви бъде върната. „Ядец, – казва съдът, – докажи го. Да си си пазил документите. Виж как хората си ги пазят и ми ги показват. Ама къщата ти била изгоряла, аз какво да направя. Да си си мислил“.

Съдът е австрийски. Върховен. Решава, че след като наследниците на Фердинад Блох-Бауер не са в състояние да докажат, че незавършеният портрет на Амалия Цукеркандъл (Климт) е бил конфискуван от нацистите, той трябва да си остане при сегашните собственици. Въпреки приетия през 1999 г. закон, според който тежестта за доказване се прехвърля тъкмо върху сегашните собственици – те трябва да докажат, че не са получили спорната вещ благодарение на конфискуването й от нацистите. След влизането в сила на този закон наследниците на Фердинанд Блох-Бауер се пребориха да им бъдат върнати пет други творби на Густав Климт, сред които и знаменития първи портрет на Аделе Блох-Бауер.

Но за две години много вода е изтекла в Австрия…

4 Коментари “Превратности”

 1. Баба Коконица Says:

  Видяхти ли сига кво стана, видяхти ли! Кат ни слушати Царя, кат нищети да си сминити чипа тъй ши й то. Каза ви Царя да ни фърляти боклуци от балконити, каза ви да садити борчита, а вий кво направишхти! Вместу да садити борчита, вий изтръгнахти фиданкити, дету самият Цар ги беши засадил. Царят ви поструи чишмички, за да пийти бистра вода до насита, а вий кво напраихти, а, кво напраихти? Фърлихти си там изцапанити гащи и бутилькити от мастикатъ, дет я изпихти, докату хулихти своя Цар. Ей туй напраихти, а посли са почнахти да съ жалвати, чи ви било мръсну и искати Царя да ви почисти мръсотийти. Ей заради таквиз простофунгьелли ши са стопат ледницити и сичката помийа, деть сти я създали, ши ва залей! Ши ва залей! И тъй ши й, щоту обругахти нашия Цар, Господ да го поживи! Покайти са, дяца, покайти са, дордету не й късно!

 2. kenkal Says:

  В нашите условия пък е напълно възможно да вземат нтедовършения портлет за експертиза и да не го видят нито истинските наследници, нито следващите собственици.

 3. illa Says:

  Дай боже поне да оцелее 🙂

 4. Nonabusive Says:

  Somehow i missed the point. Probably lost in translation 🙂 Anyway … nice blog to visit.

  cheers, Nonabusive.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: