За блоговете и още нещо

20 март 2008

Жюстин написа за спора си с Ивайло Дичев. Нямам честта да го познавам лично и, дали поради тази причина или друга, но не го разбирам. При цялото ми уважение към професора, от него ли научих за актуалната експозиция в Tate Britain? Опасявам се, че не. Независимо дали „вината“ е негова или моя… Когато каналите за получаване на информация са много, когато пресяването на информацията, течаща по тези канали, е по-малко субективно поради увеличеното количество гледни точки (интернет) – това лошо ли е? Ако отговорът е: „да, лошо е“, тогава защо ме занимават с разни риалити (tv), към които съм дълбоко индиферентна? Нали уж там има отбор_някакъв, предполагащ интелектуални усилия?
Ако някоя телевизия може да ми предложи това, щях да гледам само нея. Ама на! – не гледам телевизия по презумпция. Трябва нещо да ме покърти из основи, че да се пристрастя към някой канал. (Има ли пристрастени към точно определени форуми, блогове и прочее от т.нар. нови медии? Безусловно. Но каква е разликата между тях и тв-зрителите? Бих се радвала, ако И. Дичев ме просветли по въпроса. Наистина бих се радвала.)
Засега си оставам при собственото си невежество и се радвам на възможността да обиколя залите на Tate Britain без да се налага да отскачам до Лондон. За проф. Дичев не знам (не се и съмнявам, че видяното на живо е далеч по-продуктивно, но не мога да си го позволя). Пък и предпочитам да видя с очите си, вместо да се доверявам на разказите дори и на най-изтънчения познавач. Разказът е тълкуване, демек – сугестия, т.е. внушение относно правилното(според кого?) тълкуване. Проф. Дичев знае какво означава това.
Но забравя другото измерение… Ето илюстрация:
Любимата за привържениците на софтуера с отворен код блогърска платформа LifeJournal вече не позволява създаването на безплатни акаунти, които изключват присъствието на реклама в блога. Представителят на новия собственик – руската компания СУП, обяснява, че ако си толкова тъп, та да не можеш да си позволиш платен акаунт (без реклами), на кого му пука за теб. И какви са тия дебили, дато обявяват 21 март за ден без LifeJournal в знак на протест срещу комерсиализацията? Да си гледат работата, казва Носик. Едно на ръка, че акцията е подхваната от американци – представи си, моля ти се! Кой ги пита, нали платформата е вече руска…
Та – кой поръчва музиката (било то в традиционните медии, било в т.нар. нови)?

7 Коментари “За блоговете и още нещо”

 1. Nick Angelow Says:

  по темата за LiveJournal – ето едно интересно (според мен) мнение – http://ezhe.ru/ib/issue899.html. Аз лично нямам какво да кажа – никога не съм ползвал LiveJpurnal, а на Blogspot се задържах за много малко време.

 2. rahenna Says:

  явно това е начинът да бъде контролирана огромната маса юзъри на LiveJournal. тези които са против комерсиализацията биват маргинализирани като неудачници, които не могат да си позволят да платят и които никого не интересуват. аз имам акаунт на LJR, където са уж противниците на СУП, но още не мога да се ориентирам защо и как работи това. толкова повече че Носик е още в попечителския съвет на ЛЖР. май.

 3. illa Says:

  @Nick Angelow, мнението има някакъв смисъл само по отношение на руските потребители. За останалите, които са мнозинството (все още), това мнение е някакъв нон сенс.

  @rahenna, много от рускоезичните потребители предпочетоха GreatestJournal, защото платформата ползва същия софтуер като ЖЖ. Други, които не държат точно на софтуера, отидоха в Blogger или WordPress. Мисля, че е ясно защо ЛЖР няма как да бъде алтернатива на ЖЖ.

 4. kanew Says:

  За LJ и СУП нещата имат ново развитие.
  http://lenta.ru/news/2008/03/20/basic/

 5. rahenna Says:

  да речем, че това е ясно, но на мен ми е от полза да наблюдавам интересни гадости.


 6. Цяло кощунство е да се сравнява явлението Интернет с „явлението“ телевизия. Никой нищо не е научил от телевизията! Това първо.

  Второ. Телевизията е и си остава само едно: празни праказки на празни хорица, пробутвани на празноглавци. Плюс долнопробни развлечения и много дезинформация.

 7. illa Says:

  @kanew,благодаря за линка. Да, ако не е било някакъв PR, става смешно 🙂

  @rahenna, да, в определен аспект има полза от наблюдаването на гадости.

  @Апостол Апостолов, зависи каква телевизия имаш предвид. От някои телевизии може да се научи нещо. Но аз на практика не гледам телевизия, така че съм склонна донякъде да се съглася с теб 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: