Бжежински за Путин

20 март 2008

Една от темите в последния брой на The Washington Quarterly е „Putin and Beyond“. Публикувана е интересна статия на Збигнев Бжежински – Putin’s Choice. Политологът се опитва да открие мотивите, които стоят зад едно или друго решение на руския президент. Бжежински рисува портрет не на доктринер или политически фанатик, който се стреми да възроди сталинизма или Съветския съюз, а „безмилостен продукт на КГБ, дисциплиниран и решителен националист, който се стреми да възстанови мощта на Русия; комуто, като на предприемчив получател на неочакваните финансови блага, изсипали се върху Русия, не му е чуждо тихото любуване и тайното натрупване на материални изгоди от тази политическа власт“.
И по-нататък: истинската демократична система, смята Бжежински, „би била заплаха за властта и богатствата на Путин и силовиците. Затова комбинацията от националистическа гордост и материална лична изгода диктуват съществуването на такава държава, която макар да не приема формите на сталинския тоталитаризъм и не съживява съветския колективизъм, но така или иначе отхвърля политическия плурализъм и механизмите на истиския свободен пазар. Държавата и икономиката се сливат на теория и на практика“.
Бжежински прогнозира, че ако нещата в Русия се развиват в догашното направление, това ще доведе във вътрешнополитически план до все по-репресивен държавен авторитаризъм, в икономически – до по-централизирана държавна икономика, във външнополитически – до все по-ясно изразен ревизионизъм. Това отговаря не само на личните интереси на Путин, но и интересите на неговото обкръжение, смята Бжежински.

3 Коментари “Бжежински за Путин”


 1. Напълно точен и обективен анализ и съвсем справедливи изводи за перспективите…

 2. illa Says:

  Бжежински е много умен човек.

 3. гравитон Says:

  Е, друго си е,
  когато икономиката и държавата се слеят на теория и практика! По точно когато икономиката (разбирай шепа свръх богати хора) обсебят държавата и света!~?!?
  Представям си колко се е притеснил Путин от анализа на Бжежински и оценката на Грънчаров по направените от Бжежински анализ и изводи за переспективи!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: