Туристическа атракция

14 март 2008

Програма Хоризонт на БНТ излъчва някакво предаване „Покана за пътуване“. В частта за селски туризъм днес се опитаха да ме убедят в привлекателността на не_чух_кое_село в не_чух_кой_край на страната. Някакъв „гениален“ аниматор разви блестящата идея да рекламира уникалното преживяване „колене на прасе“. Туристите щели да имат вълнуващата възможност не само да наблюдават процеса, но и да участват в него! Насам, народе, къде другаде дават такова – да се изживееш като касапин!
Един от най-кошмарните ми спомени е свързан с гостуване на село по коледно време. Никога няма да забравя писъците на бедните животинчета, миризмата на кръв и разнасянето на карантии… Не съм вегетарианка и обичам свинско. Но за всичко си има мярка, за всичко си има начин. Дори откъсването на полско цвете просто така, за да му се порадваш за 15 мин., си е безсмислено убийство. Затова и са измислили хората правило – щом е нужно да се отнема живот, за да съществуваме, то това трябва да става по възможно най-безболезнения за жертвата и щадящ начин. Традиционното колене на прасе по никой критерий не съответства на това правило. Не знам как трябва да възприемаш света, за да ти дойде на ум „блестящата“ идея да примамваш туристи точно с това. Даже в Китай не са се сетили да предлагат на мераклиите не само да присъстват, но и да участват в публичните екзекуции. Сигурно им липсва предприемачески усет. Защото желаещите, вероятно, щяха да имат значителен принос към хазната.
Имаше преди време скандал с тв-предаване, показващо някакъв варварски ритуал с кучета. Е, от БНР не падат по-долу.
В какъв свят живеем?

P.S. Предвкусвам обвиненията в лицемерие. Ами хубаво, да си го кажа пак: „ако трябва да се обяснява, значи не трябва да се обяснява“. Всяко нещо си има граници и прекрачването им не е добро. Независимо от коя страна ги прекрачваш.

4 Коментари “Туристическа атракция”

 1. Longanlon Says:

  За всеки влак си има пътници. Коридата и тя е безсмислено и кърваво, при това бавно и мъчително убийство, ама…

 2. illa Says:

  Ами не бях чувала прасе да е убило някой от колачите си, ама щом казваш… 🙂

 3. Longanlon Says:

  хех, ти знаеш ли изобщо какво е корида и как се провежда?

  това, че бикът е със затъпени рога и намазани с вазелин очи, за да не вижда добре е едно на ръка.

  само че преди да излезе матадорът (тоя с плаща и шпагата), на арената бикът бива обработван от една тумба народ – пикадори с копия, реонеадори (и те с копия, но на коне), от още едни, които им забрави името, но забиват шишове спанделки, ама и с контри на острието в гърба и врата на бика, така, че те си висят забодени в месото и постепенно обезкървяват бика.

  освен това, има още едни конници, наречени кабалиерос, които не са въоръжени, а целта им е да предизвикват бика, да му бягат и да го изморят – техните коне са стари и негодни, защото често стават жертва на бика.

  когато матадорът излезе, бикът е вече изморен и изгубил много кръв – всъщност е полумъртъв, както ще забележиш, ако си направиш труда да гледаш финала на коридата: бикът не тича, а повече стои, сумти, върти се и от време на време вяло се затичва към наметалото на матадора. едва когато вече стане ясно, че бикът едва се държи на краката си, матадорът го набучва със шпагата.

  вярвай ми, коленето на прасе е къде по-малко гнусна гледка от коридата.

 4. illa Says:

  Гледала съм корида и по тв, и на живо. Ако всичко е така, както го казваш, няма да има публика, повярвай ми. Тръпката е в опасността за матадора – колкото е по-опасно за него, толкова е по-популярен. Ако не е така, публиката го освирква и никой не го кани повече.
  Тия „шишове“, за които говориш са предназначени не да обезкървят и да омаломощят бика, а да го разярят. Пасивният бик е срам за матадора и за този, който го е отгледал. „Харчат“ се агресивните. Със сигурност не им мажат очите. А щом са в състояние да пробият бронята на коня (кой ти каза, че конете им са стари и негодни?), значи и рогата му не са притъпени.
  Вярно, има и долнопробни представления за туристи, колкото организаторите да изкарат някой лев от добичета, предназначени за кланница, а и учениците от школите да си изпитат уменията пред публика, ама това не се брои.
  Коридата, хубавата корида е нещо трансцедентално. Коленето на прасе е колене на прасе по некадърно варварски начин. Или казано по друг начин: коридата е оратория, коленето на прасе е чалга. Ако ти звучи еднакво, нямам какво да добавя.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: