Биология и култура

15 януари 2008

Учени от университета Вандербилд твърдят, че агресията доставя удоволствие, точно както добрата храна, сексът и наркотиците. Вярно, засега са доказали връзката между отделянето на допамин и агресивното поведение при мишките, но то е ясно, че такава връзка има и при човека – популярността на бокса, например, я онагледява.
Какво да се прави? Щом е въпрос на биология, значи ли, че е безсмислено да се опитваме да спрем агресията сред децата? Не значи. Защото пък от Масачузетския технологичен институт са открили, че фразата „промиване на мозъка“ изобщо не е лишена от основание. И по-рано се знаеше, че културните различия обуславят различно поведение, различен начин на възприемане на действителността и дори различен механизъм на запомняне. Сега обаче, че оказва, че хората, принадлежащи към различни култури, мислят различно. В буквалния смисъл на думата – при решаване на едни и същи задачи, американците и азиатците използват различни части на мозъка си. Става въпрос именно за културни, а не за расови различия – в експеримента са участвали 10 души от Източна Азия, които току-що са пристигнали в САЩ и не са имали време за никаква интеграция в обществото. Освен това всички доброволци са попълнили анкета, за да се установят привързаността на всеки от тях към определени културни ценности. Колкото по-различни са ценностните системи на участниците, толкова по-различно работят мозъците им.

4 Коментари “Биология и култура”


 1. Несъстоятелна ми се струва тази работа… Още древните са го казали: „Omni determinatio negatio est“, т. е. всяко обобщение е погрешно. Такъв е и този случай. Не е възможно агресията да е наслада за всеки един отделен човек. Това си е направо абсурдно!

 2. illa Says:

  Винаги има изключения.
  Идеята е, че естественият подбор в животинския свят увеличава шансовете на индивиди, които са агресивни и сексуално активни, да оцелеят и създадат поколение. А наградата за тях е изпитаното удоволствие.
  Не съм специалист, не мога да твърдя дали това е вярно или не. Просто информирах за изследването. Сега етологията е модно направление, но ми се струва, че второто проучване внася големи корекции в опитите да се търсят корените на човешкото поведение главно в произхода на човека от животните.

 3. sylph Says:

  Изключително предпазлив съм когато чуя/прочета инфо-стринг от типа: Учени от университета „Едикойси“ твърдят…

  Като се замисля неща като евгеника, расизъм, лоботомия и други подобни красоти са били изобретени в университетски условия…

  Удоволствие му доставя ако има фиксация, предразполагаща към агресия. Някъде в миналото са го поувредили детето.. Обаче това е в миналото, нищо не пречи да се освободи от подобна фиксация. Привърженик съм на Вилхем Райх. Един чичка – Джеймс Де Мео е написал забавна книжка основанат върху работата на Райх – Сахаразия.

  В заключение искам да добавя че само артефактите останали от Фройд са достатъчни да ме накарат да гледам изключително предпазливо на подобни универскитетски изводи.

 4. illa Says:

  @sylph, аз също гледам предпазливо. Особено по отношение на изследвания, за които съобщават многотиражките 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: