Празници и пожелания

31 декември 2007

По празници обикновено се пожелава мечтите да се сбъднат. Ама какво да пожелаеш на млада дама, чиито мечти вече са се сбъднали? Има ли значение какви са били мечтите – да се омъжи сполучливо, да стане фолк-звезда или тв/радио водеща? Нейната мечта е сбъдната. Друг е въпросът дали това е мечта или просто житейски план. Но щом самите млади дами го определят като мечта, значи е последен пункт в житейския им план. И после какво? Ех, да ги съжали човек, ако мечтите им се реализират толкова рано.
Ей-сега едно мило момиче обяви по БНР, че мечтата й да застане пред микрофона на националното радио се е сбъднала. И обеща тя и нeйните колеги, застъпващи на смяна след 20 ч. в Новогодишната нощ, да приковат вниманието ни. Мерси, не употребявам. Аз изключих приемника, оставайки да правя баницата в тишина. А хлапетата от блока решиха проблема съвсем нетрадиционно – излязоха да ритат топка. Браво на тях! За предпочитане е пред избора на батковците им да усилят децибелите на пиратките. Така че с моята тишина нещо не се получи ))Нищо. Да са живи и здрави! И да сбъднат мечтите си! Ама истински – не само да хванат микрофона, а и да могат да си служат с него по предназначение. „Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто да го направиш“, написа някой и заслужава признание като човек сбъднал мечтата си, дори да не го е измислил той – просто го публикува и всички го научиха. Младата дама може и да може да води радиопредаване и даже е опитала и решила, че е лесно, но забрави да предупреди слушателите, че по пианиста не се стреля не само когато „толкова може“, но и когато са му дали грешна партитура. Просто някой трябваше да й даде в университета точните ноти – например, да почете нещо от Рабиндранат Тагор, като следното:
„Един само брод е
сред речната шир –
ти бягаш от къщи,
пък аз се завръщам…“
Или казано по друг начин: „Да не учи младата дама краставичаря краставици да продава „. Не, не е това. Краставиците са си краставици, аз говорех за мечти. Сбъдната мечта ли е да срещаш хора, които се връщат от там, накъдето си тръгнал, и да им проповядваш представата си за него, за онова заветно място, като истина? …
Хайде, че баницата ми е готова. Да ви даде господ живот и здраве!, и да не чакате от медиите отговори, а въпроси. Защото правилните отговори ги знае само един, знаете кой, нали. Или? ))
Честита ви Нова година! Да се сбъднат мечтите ви и тези на вашите близки! До година, до амина! Здраве и късмет!

7 Коментари “Празници и пожелания”

 1. Д.Р. Says:

  С Нова година!!!

 2. scanman Says:

  Честита. Не беше ли Николай Хайтов в разказа за турската сватба?

 3. illa Says:

  Честита Нова година, Рома! 🙂

 4. illa Says:

  @ scanman, не е турска, а помашка, но едва ли това е най-същественото 🙂
  Честита да ти е и на теб, живот и здраве!

 5. Д.Р. Says:

  Честита Нова година, Ила! 🙂


 6. Малко закъснял отговор, но сега чета статията и мисля да ти кажа, че не позначам човек, който да няма мечти. Ако на някой му се сбъднат мечтите – почва да мечтае за нещо друго. За това, пожеланието за сбъднати мечти винаги е актуално 🙂

 7. Illa Petrova Says:

  Е, казват още: „Внимавай какво си пожелаваш, че може и да се сбъдне“ 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: