Меню

27 декември 2007

J. Sheekey, Ковънт Гардън, Лондон:
1 порция омар на скара
1 порция пай с риба
1 порция зелен фасул
2 чаши (големи) уиски Macallan
1чаша Sauvignon blanc
1 бутилка минерална вода
1 еспресо
1 макиато
–––
Общо £108.06

Само дето не пише кой е платил сметката – Умберто Еко или The Financial Times? Иначе отчетът е чинно поместен в края на разказа за беседата между италианския писател и редактора по изкуствата на финансовия ежедневник. Разказът си струва да бъде прочетен.
Очевидно, Еко умее да подбира журналистите, на които дава интервюта. Някой да е чул по негов адрес упреци за принадлежността му към детската организация в партията на Дучето? А той до днес пази членската си карта. Гюнтер Грас кри подобен факт от биографията си цели 60 години. Защо? Били са деца. Или това не ги оправдава?

Blogged with Flock

Tags: , ,

4 коментара “Меню”


 1. Оправдава ги напълно. Първо, защото са били деца. И второ: защото членството в тези тоталитарни организации не е било доброволно.
  Това че хората от моето поколение са били пионери и комсомолци не ги прави автоматически привърженици на червената идея, нали?…

 2. illa Says:

  Нещата не опират до „доброволно или не“, защото дори законът приема, че непълнолетните нямат ресурса да формират доброволно решение. (Затова право на глас имат само пълнолетните.) Непълнолетните са подвластни на редица други фактори в много по-голяма степен отколкото възрастните. Мисля, че критиките към Грас не са справедливи. От друга страна, не одобрявам мълчанието му по въпроса, въпреки че го разбирам.

 3. sylph Says:

  Фашизмът тогава е бил считан за прогресивен. Не само в Европа но и отвъд океана. Още повече че е бил финансиран с доста корпоративни парчки от USA. Не гледайте едностранчиво на историята., още повече че официалната версия е тази на победителя, който разбира се е заличил всички неудобни за него факти…

 4. illa Says:

  Щом фактите са заличени, както казвате, няма как да са ми известни. Но за Вас заличаването, очевидно, не е пречка да знаете тези факти.
  Нищо не мога да кажа.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: