Човек на годината

22 декември 2007

За тази година – знае се кой е. Да споменем, че Сталин е бил два пъти носител на званието – през 1942 г. (за Сталинград) и през 1939 г. (заради договора с Хитлер). Самият Хитлер е бил човек на 1938 г. (за пакта от Мюнхен). Вярно, миналата година бяхме ние, c’est la vie. Но не е там работата, има и по-интересни неща.
Като например това, че за едната бройка изложбата „От Русия: Френски и руски шедьоври на живописта“ да не замине за Лондон. Не е заради Литвиненко, казват от руското министерство на културата, просто англичаните не били предоставили достатъчно гаранции, че наследници на притежателите на платна, рисувани от Матис и Ван Гог, няма да спечелят съдебни дела срещу Русия за неправомерна национализация. Ама английският парламент спешно ще приеме закон и изложбата май ще бъде открита на 26 януари, както е било планирано.
Като става дума за класика нещата са си ясни. Виж, „Ерата на милосърдието“ няма този късмет, защото авторите й са още живи. Пък и живеят в Москва. Известната фототворба на групата „Сини носове“ в последния момент бе извадена от сбирката „Соцарт: Руското политическо изкуство“, защото била „позор за Русия“ и „порнография“, както обясни руският министър на културата.
Пак заради „разпространение на порнография“ може да бъде обвинен книжарят Борис Куприянов. Той продавал книги (преводни), които наранили чувството за приличие на служители в прокуратурата. Нищо, че тези книги се продават във всички московски книжарници вече 3-4 години и издателят им тия дни е получил награда за дейността си. Нали все отнякъде трябва да се почне с изкореняването на зловредното влияние.
Но това са дребни кахъри. Днес BBC съобщава, че Тони Блеър станал католик.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: