IQ

16 декември 2007

Едва ли е възможно някой да не знае, че IQ на президента Буш, измерен от Lovenstein Institute (Скрентън, Пенсилвания) по метода Суонсън-Крейн, е само 91 точки, IQ на Кенеди е 174 т., а на Клинтън – цели 182 т. Като цяло, показва изследването, президентите от Демократическата партия имат средно 156 т., а от Републиканската – 115,5 т.
Но едва ли всички са научили, че такъв Lovenstein Institute няма не само в град Скрентън, а и в целите САЩ. Имената на водещите специалисти, работещи в центъра, са фиктивни, а за методиката Суонсън-Крейн никой не е чувал. Впрочем, Чарлз Мърей от реално съществуващия American Enterprise Institute създава своя методика за измерване на IQ, базирана върху резултатите от изпита SAT. Според тази методика, Дж.У.Буш набира 125 т., докато Джон Кенеди – 118 т. Повечето университетски изследователи са съгласни, че сегашният американски президент е достатъчно умен, за да заема поста си.
Между другото, репутацията на някои от държавните мъже на САЩ, които приживе са били считани за интелектуалци или обратно – за глупаци, не се потвърждава от историческите проучвания. Например, Адлай Стивънсън, който бил кандидат за президент от Демократическата партия през 1952 и 1956 г., бил почитан като удивително интелектуален човек както от приятели, така и от противници. Но историкът Michael Barone стига до извода, че през последните си години Стивънсън е чел само една книга – справочник с кратки биографии на влиятелни американци.
В същото време, Калвин Кулидж (лидер през периода 1923-1929 г.) е смятан от съвремениците си за ленив и простоват, но президентът Кулидж за собствено удоволствие превеждал Данте от староиталиански и бил последният стопанин на Белия дом, който самостоятелно пише речите си.

Blogged with Flock

5 Коментари “IQ”

 1. smiling Says:

  Вчера моля приятелка била с трима младежи, които й се хвалели колко точки имали на Менса. И тя се притеснила и комплексирала и се чуди да ходи ли на теста или не. Знам, че не е по темата, но ми стана интересно.
  А също наскоро в блога на Капитал имаше материал – интелигентен не е равно на умен. 🙂

 2. Eneya Says:

  Класическата грешка – интелигентен = на умен?
  Имам една много интелигента позната, добра математичка, страшен програмист… но господи, колко тъпо е тов амомиче. Понякога като си отвори устата и всички в стаята млъкват. Такива дебилизми трябва време да се осмислят.
  Буш може и да има средно IQ, НО ЧОВЕКЪТ Е ИДИОТ. 😉

 3. illa Says:

  @smiling,
  точно по темата е. Замисълът ми беше да продължа в тази посока, но времето ме притисна и не успях да завърша 🙂
  Засега няма методика за измерване на интелекта. Затова и американските университети са се отказали от идеята да приемат студенти по IQ-то на кандидатите.

 4. illa Says:

  @Eneya,
  за Буш не ми се говори, не мога да го мисля и него 🙂
  Но за познатата ти са ми нужни много специални познания: какво точно е интелигентност, какво е да си умен, какво е да имаш извънредни способности в една област… Не ги знам тия неща. Но би било хубаво да умеем да ценим човека за това, което може най-добре. Стига да не го използва във вреда на другите. Просто хаотични разсъждения, и аз не знам какво точно искам да кажа 🙂


 5. […] и тук става дума, че да си интелигентен не значи да си умен. И […]


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: