Делници

8 декември 2007


Виждали ли сте тази снимка? Неин автор е Майкъл Йон, известен фотожурналист и блогър. Той е фотографирал американския войник, прегърнал окървавеното иракско бебе – любима снимка на интернет-противниците на Буш и войната.
Да, горният фотос също е от Ирак. Хората, които са на преден план, са мюсюлмани и са седнали на първите редове в католическа църква. Позират. Защото чрез тази снимка отправят послание. Не до света, не. До съседите си християни, които са избягали от войната. „Върнете се, – казват мъжете. – Не искаме други хора да се настанят в къщите ви“. Още снимки на Майкъл Йон от месата
Сега погледнете това:

Прилича на кадър от стар съветски филм, не ли? Не е. Снимката е правена от Асмус Ремер (немски фотограф и войник от Вермахта) през периода 1942-1943 г. в Калужска област. В дневника си Ремер спаделя, че бил толкова поразен от библейския облик на селото, че буквално припаднал от мисълта: какво може да се случи с това място при военните действия? Фотографиите на Ремер са били изложени в Москва през 2003 г.
В същия блог, откъдето научих за Ремер, е публикувана подборка от любителски снимки на немски войници, правени в Русия през годините на Втората световна война. Нямаше начин значителна част от коментарите да не отхвърлят автентичността на снимките. За много хора не е възможно немските войници да са имали човешки качества.
Казват, че освен демокрацията, древните гърци са измислили и войната като най-ефективния начин за разрешаване на конфликти. Не знам. Така ми се чини – воюват хора, които макар и объркани от суматохата, в чийто център са се озовали, си остават хора. Кой какъвто си е.

Powered by ScribeFire.

3 Коментари “Делници”

 1. kanew Says:

  Благодаря за сайтовете. Най ми хареса коментара, че по снимките не можеш да определиш времето-ХХ век.

 2. Стойчо Says:

  Потресаващи са – в добрия смисъл на думата

 3. illa Says:

  @kanew, да, наистина. Но е възможно това да се дължи и на нагласата на фотографа. Вероятно той е искал да подчертае силата на вечните ценности. Предполагам, безвремието е било акцент…

  @Стойчо, и мен ме потресоха. Беше ми нужно повече от денонощие, за да събера сили да кажа за тях.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: