Икономисти за смъртната присъда

21 ноември 2007

„Лично аз съм против смъртното наказание – казва Нейси Мокан, икономист от Университета на Луизиана и автор на изследване, което доказва, че всяко изпълнение на смъртна присъда спасява живота на петима, – но моите изследвания потвърждават, че екзекуциите имат сдържащ ефект“.
„Аз определено съм против смъртното наказание по много различни причини – потвърждава Джоана М. Шепард, професор по право в Емори, с докторат по икономика, участвала в редица изследвания. – Но мисля, че хората реагират на стимулите“. В периодите, когато смъртни присъди се изпълняват, убийствата в съответния щат намаляват, сочи статистиката.
Кое струва по-евтино – изпълнението на смъртната присъда или това да я няма? Проф. Джъстин Уолфърс (икономист, Университета на Пенсилвания) смята, че смъртната присъда е прекалено скъпа, за да се изпълнява, по-добре е средствата да се изхарчат за по-полезни мерки по укрепване на реда и законността.
Юристите гледат с подозрение на заключенията на икономистите. Франклин Е. Зимринг, професор по право в Бъркли иронизира: „Имате две паралелни вселени – на икономистите и на всичко останало“. И добавя: „То е като да се научите да танцувате валс с облак“.
За икономистите е очевидно, че ако разходите за дадена дейност растат, то обемът й спада. Каквото и да означава това по отношение на смъртната присъда.
За повече по въпроса – вж. статия на Адам Липтак в The New York Times. Любопитно, но научих за публикацията от бележка в друг вестник. Там аргументите на противниците на смъртното наказание са „пропуснати“. Странното е, че въпросният вестник е често цитирано европийско издание, а като че ли клони към защитата на екзекуциите. Може така да ми се е сторило.

Powered by ScribeFire.

3 Коментари “Икономисти за смъртната присъда”

 1. pierrot Says:

  Позицията на тези хора е много интересна 🙂 Дори и в убийството от държавната ръка те намират стойностен показател.
  А тук http://impressed.wordpress.com/2007/11/17/basm1/- ако ти е любопитно разбира се, имаше също размисли на тази тема…

 2. Eneya Says:

  Ние сме против, ама то е положително.
  Сладко.
  Идва въпросът „а защо сте против, като ви харесват резултатите?“

 3. illa Says:

  Въпросът е твърде сложен.
  @pierrot,
  има технологии, които позволяват изпълнението на смъртна присъда без това да тежи на съвестта на конкретен изпълнител. Не е в това въпросът. А в какво е? Аз нямам категоричен отговор.
  @Eneya,
  не знам дали им харесват резултатите, те се стремят да бъдат обективни. А стремежът към обективност не винаги води до истината. Ако я има тази истина…


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: