Природата на интелекта

1 ноември 2007

Наскоро Дарио Местрепиери, професор от Чикагския университет, издаде поредната си монография, която от своя страна даде хляб на много журналисти. Италианецът, специализирал в Кембридж и не толкова отдавна получил катедра в престижния американски университет, се занимава с приматология, етология и разни други интересни клонове на научното знание. В книгата си „Макиавелистки интелект: Как макак-резусите и хората завладяха света“ проф. Местрепиери обобщава двадесетгодишните си проучвания върху поведението на приматите от този род (макак резус). И стига до извода, че маймуните също прилагат корупционни практики, използват различни политически техники (включително коалиране), за постигане на целите си често прибягват до сила или до силата на секса. Съвсем като хората. Точно това е причината макаците и хората да придобият такова доминиращо положение в света и природата. Макиавелисткото поведение, смята проф. Местрепиери, не е това, с което човек може да се гордее, но именно то е позволило на homo sapiens да създаде цивилизацията.
Има обаче една интересна разлика между човека и макака, пък било то и макак резус. И тази разлика (тъкмо като разлика), изглежда, е изпаднала от фокуса на внимание на неизвестен автор на в. „Класа“: при макаците не са забелязани значими прояви на алтруизъм и съчувствие към ближния. Тъй като не съм журналист, не съм склонна да правя прибързани изводи от този факт ))

Blogged with Flock

One Response to “Природата на интелекта”


  1. […] приматолози, етолози или нещо подобно. Едно на ръка, че политическото поведение на вида макак резус има и икономически измерения, но изучаването на […]


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: