blog.gears, Толстой и Мюлиш

23 октомври 2007

blog.gears фигурира в заглавието, само защото изпробвам новия блог-клиент, с който експериментира Google. A propos, преди малко по БНР интервюиран заяви, че ограничаването на експериментите в медицината и образованието било нещо лошо. Всеки лекар, респ. учител, трябвало да има право да експериментира с нови методи и средства. Много било полезно. Човекът е учител, слава богу(дали?), не лекар…
Нататък няма да става дума за експерименти. Или пък – кой знае?, въпрос на тълкуване ))
Нашумя напоследък един англо-американски издателски (с отражение върху образованието) спор: кой е автентичният вариант на „Война и мир“. Американското издателство Alfred A. Knopf (част от Random House, Inc.) издаде поредния превод на великия роман. Изданието е от 1296 страници и съдържа познатия ни текст на произведението.
Издателство Ecco (част от Harper Collins) пък издаде т.нар. съкратена версия на сагата на Толстой. Така(„съкратена“) е наречена от конкуриращото издателство, защото преводачът на 885-страничния вариант е Ендрю Бромфийлд – уважаван британски познавач на творчеството на месията от Ясна поляна. Самият Бромфийлд заявява, че, всъщност, това е оригиналната версия на романа, завършена през 1866 г. Части от нея са публикувани в периодични издания през 1865 г. Реконструкцията на този „съкратен“ вариант е станала известна през 2000 г. Популярният текст на творбата съдържа по-късно добавени философски и исторически разсъждения на самия Толстой. Преводачите на дългия текст (канонизиран в СССР през 1962 г.) твърдят, че „краткият“ вариант има значение само за филолозите и литературоведите. От издателство „Еко“ отвръщат, че Richard Pevear няма какво да се хвали, че е направил най-точния превод, защото изобщо не знае руски и разчита на жена си Лариса Волохонская, а на всичкото отгоре живее в Париж. От New Yorker пък обявяват семейството за най-добрите проводачи от руски на английски – може би, защото преди време Опра Уинфри включи техния превод на „Ана Каренина“ в списъка си на най-добрите четива и поради това изданието стана бестселър. Ако сме честни, спорът е точно за това: дали Опра ще включи някой от преводите на „Война и мир“ в следващия си списък, а току-виж влязъл и в списъка за задължително четене в училищата. И тогава тиражи – пей, сърце! 🙂
Какво общо има Хари Мюлиш? Нищо. Просто холандецът навърши 80, а още не е получил Нобелова награда. Не е честно от моя страна да го иронизирам. Той се самоиронизира достатъчно. Казва: „От детските си години съм мишена за нечия агресия. Хората не могат да асимилират самоирония в такива дози. Те престават да разбират къде свършва моята гледна точка и къде започва маскарадът. Макар това да е толкова лесно! Ако аз наистина мислех и правех това, което мисли и прави човекът, когото описвам, аз никога нямаше да напиша за това“.
Да, не е лесно да бъде разбран. Сeга Хари Мюлиш заявява: „Не понасям, когато писателят се прави на политик като се оправдава с това, че е длъжен да опише времето и бива въвлечен в процесите, които стават в реалния живот. Литературата не документира времето и не е отчет за случващото се“.
А ето какво споделя Фриц Болкестейн миналата година в интервю за Даниела Горчева: „Все още не разбирам защо толкова много интелектуалци се оставиха да бъдат заблуждавани и на свой ред самите те заблуждаваха останалите. Хари Мюлиш (Harry Mulisch), например. Ако прочетете какво е писал за Куба, ами то е ужасно“.
Ха сега де! Кой кого не разбира?

Powered by ScribeFire.

4 Коментари “blog.gears, Толстой и Мюлиш”

 1. cut:eater Says:

  много хубаво

 2. illa Says:

  Не разбрах кое точно е хубавото, но е хубаво да има нещо хубаво 🙂 10х

 3. kanew Says:

  Четох за тези две издания на „Война и мир“ в руската преса.Мислех си, че „съкратеното“ издание е някаква bridge серия за класически произведения.Не знаех историята на романа.

 4. illa Says:

  Да, руската преса определено не е твърде благожелателно настроена към кратката версия ))


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: