Хартийките

15 октомври 2007

Bloggers Unite - Blog Action Day Не обичам мероприятията. Но природата не е виновна, нали )
Допреди столетие са гледали на природата като на непредсказуем, страшен враг, който трябва да бъде победен, ако искаме да живеем. Сега отношението към нея е по-скоро като към беззащитна жертва, която трябва да бъде закриляна на всяка цена, на всяка цена. Или пък като към Ктулху – спящото на дъното на океана чудовище, което не бива да будим.
Добре. Не ми е по вкуса да пиша есета за глобалното спасяване на света. Затова ще разкажа нещо на микрониво. Преди много-много годнини имах състудентка от братска страна, на която езикът ни създаваше големи, ама много големи проблеми. Беше красиво и интелигентно момиче, но колчем се явеше на изпит, срещаше огромни трудности да покаже усвоеното. Вероятно, притеснението е допринасяло за влошаване на положението. Преподавателите проявяваха разбиране и не я късаха, каквото и да се случи. Та, присъствалите заедно с нея на изпита по екология, разказваха, че й се паднал въпрос за опазване на почвите. Единственото изречение, което колежката успяла да формулира, било: „Не бива да се изхвърлят хартийки по тревните площи“. Ми то си е така, права е била.
Долу-горе по същото време познавах една чехкиня, която беше завършила българска филология и работата й беше свързана с дълги пребивавания по нашите земи. Какъв беше шокът на съседите й, когато всеки ден я заварваха с найлоново пликче в ръка да обира изхвърленото от тях през прозорците. Защото тя не можеше да си представи, че трябва да търпи засипаните с боклуци градинки пред входа. Впрочем, не се гнусеше да събира хартийките и по тротоара, по който върви. Правеше го, независимо че каузата й беше causa perduta – събиране нямаше. И продължава да няма.
Откога се каня да последвам примера й и събера всички тия пликчета, хартии и прочее отпадъци от ужким цивилизования ни бит под собствения ми прозорец.
Някой от вас да го е правил? Сигурна съм, че да. Трудно ми е да си представя, че ще участваш в акция по почистване на планини и паркове, а ще останеш безучастен към гледката около себе си. Почистването на защитени местности е добро и нужно дело, самоотвержено дело, бих казала. Трябва да си голям оптимист, за да му се посветиш.

3 Коментари “Хартийките”

  1. Eneya Says:

    Само да кажа, че хартийките се разлагат за ден, два. За разлика от найлона.

  2. illa Says:

    Да, права си. Хартийките използвах като събирателен образ на боклуците. Просто онази колежка употреби точно тази дума 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: