Пазарът на произведения на изкуството

10 октомври 2007

Годишният доклад за резултатите от търговете не изненада като изведе на челни позиции Деймиън Хърст (напомням: спиртосаната акула, диамантено-платиненият череп, аптеката…) – никога преди работа на жив художник не е била продавана за такава сума като $100 млн. (The Love Of God a.k.a. въпросният череп). А преди това други шест негови работи са намерили купувачи, склонни да се простят с повече от $17 млн. (общо). Само за тази – 2007 година!
Изненадата за мен беше Жан-Мишел Баскиа. Оказва се, че неговите графити са произведенията на изкуството с най-висока възвращаемост – 183 млн. евро за последните 17 години. Само година след смъртта му през 1988 г. работите на афро-американецът са достигали цени от $400 хил. на търговете. Сега, от 2002 г. насам, цени от порядъка на $5 млн. се смятат за съвсем в реда на нещата. Впочем, колкото и невероятно да звучи, въпреки спецификата на естеството си, работите на Баскиа са запазени във впечатляващи количества – между 800 и 900 живописни произведения и около 1500 рисунки.
Няколко думи за Баскиа: роден е през 1960 г. в Бруклин. Баща му е счетоводител, роден в Хаити, майката е от Пуерто Рико. Жан-Мишел е знакова фигура в областта на визуалната поезия (графитите му върху стените често са придружавани от негови стихове), увлича се от хип-хоп културата. Доста бързо специфичният му творчески почерк е открит от арт-критиката и започва да излага в големите галерии. Сприятелява се с Анди Уорхол. След смъртта на поп-арт гуруто, Баскиа изпада в душевна криза и година след смъртта на Уорхол умира от свръхдоза, ненавършил 28 г.
Бруклинският музей предоставя online портретна зарисовка на Жан-Мишел Баскиа. Впрочем, ключова творба на Баскиа също е череп (Хърст не е първият) – инспириран от „Анатомията“ на Грей, с която художникът се е запознал като дете, докато се е възстановявал след като е бил блъснат от кола като гонел топка на улицата. Само че е озаглавил произведението си „Golden Griot“ и е поставил акцента върху етническата идентичност:
jean-michel-basquiat-1.jpg

Powered by ScribeFire.

12 Коментари “Пазарът на произведения на изкуството”

 1. longanlon Says:

  мда, луди хора винаги е имало, а сега даже се чудят какво да си правят парите…

 2. illa Says:

  @longanlon,
  аз съм силно объркана – несъмнено има нещо в тези творби. Но пък толкова пари?… даже да ги имах… Не знам, объркана съм.
  Впрочем, не бих си купила и Ферари Енцо по същите причини 🙂

 3. longanlon Says:

  Дали има или няма изкуство в тия творби аз изобщо не споря, нито се чудя дори – няма да позная изкуството, даже ако ме ритне по задника.

  Просто да се дават такива пари за произведения на изкуството според мене няма нищо общо с изкуството, а е вид бизнес – ако толкова ти харесва да гледаш картина, може да си сложиш неотличима репродукция, но тя няма да струва повече след няколко години…

 4. illa Says:

  Бизнес е, спор няма.
  Да речем, репродукцията няма как да е неотличима – просто не е същото. В смисъл – няма същото въздействие. Не е все едно дали си на концерт или слушаш mp3-ка със запис от концерта. Вярвам, разбираш за какво говоря.
  Но такива суми са фантастични, както и да го погледнеш. Както и при всяко друго нещо, което се купува, за да се демонстрира престиж, но без човек да има практическа нужда от това нещо – скъпи коли, яхти, бижута, дрехи, недвижими имоти…

 5. kanew Says:

  Май 2008 год., черепа ще бъде показан в Ермитажа за 2-3 седмици.Черепа е купен от консорциум,който възнамерява да го покаже във всички големи музеи по света.Бизнеса, може би се състои да се печели от входни билети,особенно ако са на астрономически цени. Сноби-дал бог.

 6. illa Says:

  По принцип, бизнесът с произведения на изкуството май е по-скоро във възможността да се препродадат по-скъпо. От друга страна, акулата, например, бе купена от корейска фармацевтична компания с рекламна цел. Така и не разбрах с какво се занимава консорциумът, купил черепа.
  Но да – сноби, дал бог.

 7. kanew Says:

  sorry, но изпуснах нещо.На черепа има 8601 диаманта.За изработката, Хърст е вложил 20 млн. дол.В консорциума закупил черепа,участва и Хърст и той отговаря за излагането на черепа по музеите.

 8. illa Says:

  Аз нямам информация, че Хърст участва в консорциума. Bloomberg казват, че излагането по музеи (за 2-3 години) е било част от условията му по сделката. Предполага се, че е смъкнал около 38 млн.паунда от първоначалната цена, макар негов представител да отрича. Бизнес.

 9. longanlon Says:

  Изобщо не съм съгласен, че репродукциите нямат същото въздействие. Някои са направо неотличими от оригинала с просто око, за някои картини пък все още не може да се определи кое е оригинал и кое – стара репродукция/фалшификат.

  Аз се питам – след като ценността на картините е във външния им вид, в начина, по който изглеждат, каква е изобщо разликата между оригинал и неотличима репродукция и има ли изобщо някакво значение кое е едното и кое – другото?

 10. illa Says:

  @longanlon,
  репродукция и копие са различни неща. Не съм разбрала какво имаш предвид, сори.
  Да, има копия, които трудно се различават от оригинала, но те си имат свой пазар и също са достатъчно скъпи. Има признати майстори-имитатори на един или друг автор и техните работи също не са по джоба на всеки. Продават се точно като копия.
  Има разлика между оригинала и копието, разбира се. Боите, платното и пр. претърпяват изменения във времето. Понякога подлежат на реставрация, друг път съвременната наука още не може да я направи качествено. Всяко копие по един или друг начин е обвързано с времето, когато е направено и съответства на моментното състояние на платното. Няма начин копието да бъде изследвано до степен, че да е ясно какво точно е било изобразено на оригиналното платно. Пак ще ти дам за пример mp3-ките – при тях всичко е компресирано до степен, че да не ти е много ясно какво точно слушаш. Ако ти е все едно, това вече е друга тема. Но да – имаш право да ти е все едно. Въпросът е, че много от хората, които дават милиони за оригиналите, на тях също им е все едно 🙂
  Точно за това си говорим, нали? Съгласна съм с теб.

 11. illa Says:

  Да, благодаря! – намерих информацията на Bloomberg: два дни след тази, която съм прочела първоначално, е излязло допълнение, че и Хърст участва. Но нещата са твърде странни като за моя вкус 🙂 Обявили са, че целта на консорциума (който така и продължава да пази анонимност) е да препродаде черепа. Вероятно с това се обяснява и турът по музеите. И, какво съвпадение!, Лари Гагосян (един от най-големите американски галеристи) смятал да открие филиал в Русия, за да опипа пазара 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: