Издателски потайности

10 август 2007

„Търся автори, пишещи за дяволи, върколаци, вампири и др. зли сили, предлагам да се кооперираме за издаване на романи (не по-малко от 10 издателски коли)“.
Какво мислите, че е това? Съвсем реална обява в блог, това е. И да не речете, че е шега или анкета, или каквото (подобно) ви дойде на ум. Работата е там, че руските издателства предпочитат да издават серии от поне 10 романа на една и съща тема. Блогърката Ирина Молчанова написала книга в жанр „градско фентъзи“, но от издателството й поставили условие да намери още поне 10 автора, за да издадат романа й в жанрова серия. На обявата откликнали 13 човека с готови произведения.
От издателствата потвърждават, че предпочитат неизвестни автори, творящи в определен жанр: екшън, женски романи, лайфстайл, „фирмени“ романи, както и за романизиране на популярни сериали. Дмитрий Сафонов, например, получавал все откази за отпечатване на осемте си романа и бил изкушен да напише за два месеца петнадесетата по ред книга по сериала „Бригада“ (всичките книги са издадени под псевдонима „Александър Белов“, въпреки че са написани от различни автори). След това издателството му предложило да пише от името на известни личности, но Сафонов отказал, защото междувременно намерил издател за собствените си романи.
От издателство ОМГ признават, че 20% от продукцията им е сътворена от автори, намерени по обяви. Често на литературните черноработници се предлага готов синопсис на бъдещата книга, който понякога обхваща до четвърт от съдържанието й.
Забавен е случаят с Виктория Соломатина, която „пробива“ под името Виктория Платова. В едно издателство публикуват 12 нейни криминалета. После тя сключва договор с друго издателство, което регистрира търговската марка „Виктория Платова“. Междувременно първото издателство наема други автори, които да издават под същия псевдоним. Избухва спор, който завършва със съдебно решение – право върху марката „Виктория Платова“ има издателството, което я е регистрирало.
„Литературните роби“ са традиционно явление от времето на социализма – влиятелни личности нерядко са издавали книги, които в действителност са написани от други хора. Сега с тази привилегия се ползват светските знаменитости. Носят се непотвърдени слухове, че романите на фамозната Оксана Робски са плод на същата схема. Възможно е, това да са козни на зложелатели.
[Постът е по мотиви от статията „Търси се за вампири“ („Ведомости“), както и от други материали в рускоезичния интернет.]

Powered by ScribeFire.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: