„В истината, освен истина, винаги има още нещо“

6 август 2007

Вчера писах за Елфриде Йелинек. Вероятно откровенията й са останали леко неразбрани. Но не е нужно всеки да разбира всичко. То пък сякаш има нещо разбираемо на този свят 🙂 Защото винаги има още нещо, както казва героинята на Иван Вирипаев от пиесата „Битие 2“.
Четох за постановката (по текста на Вирипаев) на Галин Стоев, представена на Фестивала в Авиньон тази година. Le Mond й обръща внимание, макар после да измърморва, че не е постигнала успеха на „Мимолетности“ на Ариан Мнушкин (Les Ephemeres), „Мълчанието на комунистите“ на Жан-Пиер Венсан (Le Silence des communistes), „Ангели в Америка“ на Кшищоф Варликовски (Angels in America), „Nine Finger“ на хореографите Фумийо Икеда, Ален Плател и Бенжамен Вердонк. Но все пак вестникът отчита, че спектакълът на Стоев е предизвикал интерес. Тези дни International Herald Tribune също писа за нашия режисьор (информация за публикацията имаше и в „Дневник“).
В руската преса се отбелязват разликите между московската и белгийската постановка. В руския спектакъл участва самият драматург. Той изпълнява фриволните частушки, включени в текста. Галин Стоев ги е заменил с френски шансони в акомпанимент на акордеон, цигулка и виолончело. Но не това е основното. Руската версия е буквалистка. Белгийската, както пише Глеб Ситниковски, е грамотен превод на езика на една по-различна култура.
Текстът е лаконичен. Както и „Персите“ на Есхил, пиесата дава възможност за разработване в различни посоки.
Два-три цитата по мой избор съм дала тук.

Powered by ScribeFire.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: