"Само заради един човек“

19 юли 2007

Така е озаглавил статията си в The Wall Street Journal Брет Стивънс. Авторът разсъждава върху отношенията на западния свят с новата стара Русия. Много от становищата му сигурно биха били оспорени. Аз ще си позволя да цитирам само два пасажа, които ми се сториха интересни:
„Това, което е от значение, е добре изразено в забележката на говорителя на руското външно министерство Михаил Каминин по повод решението на Великобритания да изгони четирима дипломати.
«Не разбирам позицията на британското правителство – казва г-н Каминин. – Те са готови да пожертват отношенията ни в областта на търговията и образованието заради един човек».
Това е поразителна забележка както заради съдържанието си, така и заради очевидното нехайство, с което е направена. Цялата архитектура на либералната демокрация се гради върху „заради единия човек“. Г-н Каминин не само, изглежда, не забелязва това, той, изглежда, си мисли, че и ние не го забелязваме. Вероятно, индулгенциите, които Западът продължаваше да издава на режима на г-н Путин през последните седем години, му дават основание да мисли така“.

Blogged with Flock

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: