Вчерашни вестници

24 април 2007

Преглед на руската преса от последната седмица:

І. Средните доходи в Москва. По данни на московската статистика, средните доходи на един московчанин са 30 486 рубли месечно (около 870 евро). Това е три пъти повече, отколкото са средните доходи в Русия като цяло. Интересното е, че такъв доход – от 870 евро месечно (или повече) получават само 30% от столичани. 10% от тях се радват на повече от 3700 евро месечно. 10% от жителите на Москва се задоволяват с по-малко от 90 евро на месец. Впрочем, срадната пенсия в Русия е 77 евро, средната заплата – 343 евро, а средната заплата в Москва – 514 евро. По-високите доходи на московчани се обясняват с приходи, освен от заплати, и от други източници (например, от наем). Статистика. Според други изследвания (на КОМКОН), тези цифри са значително по-ниски – над $1000 получават само 15% от московчани, над $3000 – 1,4%.

ІІ. За какво си харчат парите най-богатите? Както се знае, в Лондон традиционно се провежда Руски икономически форум. Подгряващи мероприятия са Global Luxury Forum и Moscow Motion. Както може да се очаква, на форума олигарсите са си разменяли съвети как да похарчат още повече пари, за да направят живота си още по-сладък. На партито, естествено, се пие шампанско и се яде черен хайвер. Само че този път настроението не е било на ниво – главна тема на разговорите били гаданията, кой ще се осмели да пристигне въпреки заръката на Кремъл. Говори се, че на чиновниците били отказани командировъчни за Лондон по това време, а на бизнесмените било намекнато: „Нали отивате, за да се отъркате о властта. Ама властта няма да я има там. Тогава какво ще правите в Англия? Ще се срещате с Березовски ли?“.

ІІІ. Извънсистемна опозиция. Според Максим Соколов, „Другата Русия“ напада, а властта се отбранява. Но последната се справя добре със задачата. Че коя власт няма да изкара на улицата спецчастите щом опозицията ще прави митинг? И т.н.

ІV. „Обичам те“. Това е заглавието на нова книга, която предстои да излезе през тази година. Няма да се сетите кой е издателят – Академията на ФСБ (бившето КГБ). Не е лесно да си представим, но материалите в сборника са от архива на КГБ. Не, не се разсекретяват досиета. Изданието съдържа любовни писма от периода 1898-1899 г. Авторът е световно известен – Ф.Е.Дзерджински. Адресат на писмата е бъдещата чекистка Маргарита Николаева.

P.S. Много съжалявам за грешката при постването. Моля за извинение, ако публикацията се е появила няколко пъти в RSS-лентите.

4 Коментари “Вчерашни вестници”


  1. И кво? Значи аз съм в привилигерования 1% – 100-120 000, а се чувствам последен бедняк тука… Нещо не е наред със стъкмистиката…

  2. illa Says:

    Ами не знам. Ако получаваш месечно 120 000 евро (или долара?), пък е под достойнството ти да висиш по опашки за диаманти на разпродажбите в Женева, сигурно ще се чувстваш последен бедняк, няма начин. Съчувствам ти!


  3. Ставаше дума, че съм в 10-тепроцента с доход над 3700 евро, които живеят в Москва – 10% са милионо-милион и двечта хиляди. Въпреки това живея доста скромно по руските стандарти 🙂

  4. illa Says:

    Прощавай, разбрах те – само се пошегувах.
    Имам блог-приятели от Москва, които си живеят със заплати от около $200. Знам, че това е мизерна сума. А ако не си московчанин, разходите, предполагам, са още по-големи. Вярвам, че точно така се чувстваш.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: