Декларация на независимостта

17 април 2007

Абая е онова парче черна коприна, в което се омотават арабските жени. Задължителни са даже за чужденки. Наблюдателката на The Wall Street Journal Карън Елиът Хаус има абая, купена през 80-те. Само че като пристига в Риад се чувства безкрайно неудобно да се покаже с нея на улицата – абаята е демоде. „Такава носеше майка ми“, подхвърля Нора ал Юсеф – известен саудитски икономист. Самата Нора е облечена в абая, скроена по тялото, със закопчаване отпред като палто.
Религиозните водачи скърцат със зъби като виждат бродираните и украсени с перли абаи – според тях, това привлича вниманието и на практика обезсмисля самата дреха. В бутиците се предлагат дизайнерски изработки с цени до $1400.
Защо младите жени предпочитат да носят абая, пита се К.Е.Хаус. Някои от отговорите:
– има различни абаи за различни случаи, както e при облеклата на западните жени. Саудитката ги избира сама и това е демонстрация на известна независимост;
– украшенията по дрехата до някаква степен елиминират предназначението й – да направят жената невидима;
– черното покривало предлага и удобства – под него може да се облече всичко, най-често: дънки и тениска; освен това може да скрие бременността, както споделя млада банкова служителка, която придружена от съпруга си поне веднъж месечно посещава отдела на Lamsa за абаи, за да обнови гардероба си.
– при това в офиса можеш да окачиш дрехата на закачалката и да посрещнеш европейските си гости, облечена като колежките им в родината. Или само европейските гостенки? Това не го доразбрах 🙂

2 Коментари “Декларация на независимостта”

  1. Невена Says:

    Винаги съм си мечтала да се облеча в абая мисля ,мистерия и красота се крие в очите на арабските жени.

  2. illa Says:

    Всъщност, разбирам това изкушение. Склонна съм да приема този стил, ако това е една от възможностите. Лошото е, че в някои арабски страни той май е единствената възможност.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: