Пряка демокрация

10 април 2007

"Те са инструмент на демокрацията (democratic medium), който позволява на всеки да вземе участие в политическия дебат без посредник, почти или съвсем безплатно. Но те са форма на пряка, а не на представителна (deliberative) демокрация". Това са политическите блогове според Оливър Кам. И това, смята авторът на The Guardian (и по съвместителство – блогър), не е предимство, а недостатък на блогосферата. Защото "блоговете предоставят не новини, а коментари. Това щеше да е хубаво, ако блоговете разширяваха диапазона от налични мнения в публичната сфера. Но те не го правят; парадоксално, но те стесняват този диапазон. Това се случва, защото блоговете обикновено не прибавят нищо ново към съществуващите коментари: те просто паразитират върху материалите и мненията в традиционните медии".
Много от наблюденията на Кам намирам за точни. Изводите му, обаче, ми изглеждат малко странни. Пък и не само на мен, очевидно: при положение, че читателите са оставили толкова много полемизиращи със статията коментари.

P.S. Йовко цени повече личното мнение на публициста, а не стремежа на журналиста към обективност. Това, от една страна, подкрепя тезата на Кам, че в обществото се "харчи" повече тиражирането на отделни мнения вместо да има реална дискусия. Но от друга страна, това тиражиране е характерно най-вече за традиционните медии. Чини ми се.

Powered by Qumana

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: