Христос воскресе!

9 април 2007

І. Честит празник на всички – вярващи и невярващи. Казват, на Великден се чете "Похвалното слово за Пасха" на Йоан Златоуст: "Богати и бедни, заедно ликувайте! Трудолюбиви и лениви, почетете този ден на всемирно тържество! Постили и непостили, възвеселете се сега!"
Четох в един блог: "Отмина страстната седмица, дай Боже, с нея да си отиде и лъжата като в джатака". Джатаки са повестите за Буда.
Като в джатака и аз се борих за създаването на RSS-канал за "Делник". Къде съм успяла, къде – не, ще си покаже. Струва ми се, IE не одобрява постижението ми, но нямам представа какво да направя, за да му се хареса. FireFoxът е доволен, аз също.
ІІ. Александър Кан от руската редакция на BBC пише за пиратството. Дава пример с руската звукозаписна индустрия – албумите се издават в два варианта: скъп (с приложения, обилна информация и снимки) и евтин (в опаковка-еднодневка без никакви дизайнерски усилия за обложката). А. Кан призовава западните компании да последват примера, за да не се охарчват толкова за борба с пиратите.
Авторът разказва интересна "пиратска" история. В началото на 90-те години на ХХ в. Андрай Тропило го моли да направи списък на първата стотица (или първите две стотици) на най-добрите рок-албуми, за да ги издаде с просветителска цел. Тропило е убеден, че според тогавашните руско-съветски закони това е абсолютно позволено. Скоро обаче се намесват отговорни фактори и предупреждават, че е желателно производството на винилните плочи да спре. Така и става. Наскоро Александър Кан с почуда вижда, че един от албумите е включен в каталог на редки издания за любителите на винилови плочи, струва 60 паунда. Аз пък се натъкнах на следното описание: "THE BEATLES Help (Rare 1992 Russian white ‘flags’ Antrop label issue of the 1965 14-track LP, unique picture sleeve with tracklisting in Russian only)". Уникална била и обложката на албума Led Zeppelin IV.
ІІІ. В заключение – в петък гледах "Големия шеф" в Дома на киното (писах за него в "Делник"). Публиката се състоеше от 5 (пет) човека, в това число аз и maestross. Няма да ви го препоръчвам, защото ще вземете да очаквате повече и, както каза накрая Ларс фон Триер, да останете разочаровани. Но филмът е върха! Не слушайте тези, които говорят, че ставало въпрос за осмиване на корпоративната етика и пр. Макар че може и така да се каже. В края на краищата и за "Престъпление и наказание" може да се каже, че е криминале.

Powered by Qumana

5 Коментари “Христос воскресе!”

 1. bulpete Says:

  Гледал съм „Големия шеф“. Затова съм сложил и Ларс фон Триер сред „10те неща, които датчаните са дали на света“
  http://bulpete.wordpress.com/2007/12/28/

 2. Illa Petrova Says:

  Определено фон Триер е сред 10-те неща. Сред тия неща, които са дали на света датчаните, бих сложила и викингите, макар те да ни връщат твърде назад в миналото и да изместват фокуса.
  Христос воскресе!

 3. bulpete Says:

  Наистина Христос възкръсна.
  Относно викингите: те са били няколко различни преселнически племена. Едно от тях е било на територията на днешна Дания. Но викинги са пътували до Норвегия, Щвеция, Финландия, Русия, Сверена Америка…
  Едно от племената преминало по р.Днепър и дори достигнали р. Дунав!
  Затова не съм определил викингите като чисто датско наследство…

 4. Illa Petrova Says:

  Да, викингите не са чисто датско наследство, но пък тези, които силно са се вписали в английската история, са точно датските – нали даже данъците (или част от тях) са били наричани „датски пари“ ))
  Но – да, критерият ти е по-верен от моя.

 5. Roma D. Says:

  Христос воскресе, Ила!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: