Отново: журналисти ли са блогърите?

4 април 2007

Заета съм с нещо друго, но Борислав Кандов ме изкуши да си кажа каквото ми е на сърцето 🙂
Ключов момент е репликата на Кандов: "Няма значение дали е журналист или не, всеки може да се позове на първата поправка. Тя важи за всички…". "Важи за всички" е нещото, което не всички могат да преглътнат. Дори в ЕС. Литовският блогър Лютаурас Улявичус поискал да получи акредитация на журналист към литовския парламент. Било му отказано, защото не работи по трудов договор към никоя медия. В Литва има легално определение за журналист и то включва подобно изискване – трудов договор с медия. Вероятно – наследство от съветската ера, защото руският закон също предявява подобни претенции към професионалните журналисти. Нещо повече – журналист може да бъде осъден за нещо, което е писал в личния си блог, т.е. в случая той отговаря не в професионалното си качество, а като обикновен гражданин. Защото, според руските закони, журналисти са всички, които работят в регистрирана масмедия, но и не и тези, които са журналисти в медия, нерeгистрирана по съответния ред. Въпросната дама е била осъдена, защото "публично е разпространявала информация", а не защото е "разпространявала масова инфирмация". Изобщо не коментирам това, че ответничката не е била уведомена за заведеното против нея дело – изглежда, според руските закони, за редовно призоваване се счита всяко отиване на призовкаря до известен на властите адрес_на_страна_по_делото, а не действителното връчване на призовка.

Powered by Qumana

4 Коментари “Отново: журналисти ли са блогърите?”

 1. asktisho Says:

  Според мен блогерите не са журанлисти, а собственици, главни редактори и издатели на медии. Има световноизвестни блогове, които се четат повече от всеки национален вестник. В НБУ ги изучават по дисциплината „нови медии“, а не „нови журналисти“. Според мен новите медии се още не са показали какво могат в България, не са реализирали пълния си потенциал. На пръстите на едната м,и ръка се броят политиците, които блогват, за известни личности и журналисти почти не се сещам. Малко са и нтворците, които използват блога като средство за популяризиране на личното си творчество, а трябва. Само времето ще покаже докъде може да стигне всичко това.

 2. illa Says:

  Според мен блогът е техническо средство. Има блогъри редактори и издатели, има и блогъри журналисти. И точно в това е проблемът – че има всякакви, а всички са грамотни в някаква степен, т.е. блогъри 🙂

 3. Вени Г. Says:

  Блогърои `секви – от „ох, ожбичам го, той защо не…“ до анализ на неизбежната война с Иран. И това, което за някои изглежда хаос, е нтовата мадиа, новото пэоколение мведиа. В което няма цензура и диктат на собственика /кой ще излъже, че собственикът на класическия вестник или телевизия не прокаорва политиката си?/ А в блогосфепаета няма такова чудо. Пишеш, харесват те, четат те. Лъжеш, мажеш – не те четат.

  Толко.

 4. illa Says:

  Преди две години даже се дразнех като наричаха блоговете „медиа“. После, като разбрах, че медиа-теоретиците включват в това понятие и изкуствата, литературата, архитектурата и пр., и пр., се успокоих. Струва ми се, че точно блоговете демонстрираха колко излишно широко е това определение, което се дава на медиите, защото всичко влиза вътре. Впрочем, и в блогосферата може да има цензура – говоря за Китай и другите подобни, да чукам на дърво!
  Но блоговете, определено, са нова медиа, така си е.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: