Руската реакция

27 март 2007

США объявили России нефтегазовую войну. Защо? Защото "в края на миналата седмица във Вашингтон беше подписан меморандум с Азърбайджан за енергетичната сигурност в района на Каспийско море. Това споразумение предвижда съдействие от страна на Америка (при това – финансово) за прокарването на енерго-магистрали от Средна Азия през Баку и Тбилиси към Турция и нататък – към Европа. <…> Освен това миналата неделя започна работа газопровода Баку-Тбилиси-Ерзерум, който ще се превърне в отправна точка за трасето "Набуко", което на свой ред ще осигури преки доставки на каспийски газ за Европа (чак до Австрия), като се заобиколи Русия".

"В областта на доставките на нефт също отдавна имат намерение да избутат Русия: построяването на нефтопровода Бургас-Александруполис не предизвиква оптимизъм във Вашингтон. А като се имат предвид новите договори на американците с Баку, и този проект може да се окаже под заплаха от пропадане".

Много са интересни и коментарите след статията. Сергей Марков – директор на Института за политически изследвания, твърди, че Русия твърде малко се намесва във вътрешните работи на други страни, проявява пасивност вместо да си пазарува чужди политици, които да прокарват нови проруски "икономическо-политически проекти": "Напълно съм съгласен с твърдението, че енергетиката – това е оръжието на ХХІ век".

Powered by Qumana

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: