Изкуство, пазар, роднинства

17 март 2007

През март се провежда традиционният пазар на рисунки в Париж. Тази година 31 галерии представиха повече от хиляда произведения, създадени от Ренесанса до 70-те години на миналия век. Съвременното изкуство отсъства нарочно – за първи път отделно се провежда пазар за работи на наши съвременници. Той ще се състои от 22 до 26 март на Avenue d’Iena.

В последните години само 13,6% от продадените рисунки са на живи автори. За сметка на това, обече, цените им са малко по-високи от тези на починалите. Работата е там, че се предлагат скици, нахвърляни идеи и други творби без особено самостоятелно значение и без изгледи цената им да нараства (що се касае до утвърдените автори). Докато работите на живи творци имат потенциала да служат като източник на печалба. Например, рисунките на най-скъпопродавания съвременен художник Деймиън Хърст, през 2000 г. са се оценявали на около $8 хил.(по тогавашния курс – около € 9 хил.). През 2004 г. рисунката, наречена Beautiful obliterating accelerating psychotic Drawing (виждате я), е препродадена за € 26 хил.

Най-известната работа на Хърст е препарираната акула, продадена за $8 млн. Друго от препарираните животни (овца) е оценено на $5.7 млн. maestross, обаче, харесва най-много инсталацията му "Аптека". "Pharmacy" е името и на ресторант, който открива в Notting Hill (Лондон) заедно с Матю Фройд – правнук на Зигмунд Фройд, племеник на Лусиан Фройд и зет на Рупърт Мърдок. Впрочем, ресторантът е закрит след известни възражения от страна на Британската фармацевтична общност. Хърст участва в начинанието дотолкова, доколкото излага свои творби в помещението. След закриването на ресторанта, тези творби са разпродадени от Sotheby’s за £11 млн. Ако продължа да клюкарствам, няма как да пропусна факта, че първата съпруга на Матю Фройд после се омъжва за граф Спенсър – брата на Лейди Ди. Всъщност, безнадеждна работа е да изброявам всичките днешни Фройд – няма някой, който да не е известен 🙂

Powered by Qumana

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: