Музеен маркетинг

16 март 2007

Преди повече от половин век 24-годишният Джо Прайс възнамерява да се посвети на бизнеса със спортни коли. Случва се така, че в Ню Йорк посещава антикварен магазин заедно с бащиния си приятел Франк Лойд Райт. Да, същият този, чието приятелство си приписваше и героят от "Опасен чар". Но пазаруването на Джо с великия архитект се оказва съдбоносно за младия мъж – той е пленен от японска гравюра от епохата Едо. И решава да зареже колите. Започва да събира знаменитата си колекция. Научава много неща за Япония, епохата Едо и изкуството. Разбира, например, че автор на първата купена от него гравюра е на художника Ито Джакучу, живял през ХVІІ в.
През 2006 г. най-посещаваната в света изложба е “The Price Collection: Jakuchu and the Age of Imagination” в Токийския Национален музей. Видели са я средно по 6 446 зрители на ден. От десетте най-посещавани музейни експозиции през миналата година, четири са в споменатия токийски музей. Втората по посещаемост (с 6 324 посетители на ден) е в друга зала на японската столица, където за два месеца са били изложени творби на Леонард (Цугухару) Фуджита – японец, живял и творил в Париж в първата половина на ХХ в. В скоби казано, неговата "The Cafe" е сред любимите ми.
Но броят на посетителите не е толкова впечатляващ, ако се има предвид, че през 2005 г. средно по 9 436 души на ден! са си направили труда да видят графиките на Хокусай в Националния музей в Токио. Хокусай е култов художник от ХІХ в. – неговата 15-томна "Манга" няма как да не е обект на поклонение от младата японска (и не само) публика 🙂
Така или иначе в борбата за посетители, а следователно – и за приходи, японските музеи печелят безапелационно. Следват ги нюйоркските музеи (през минала година сред най-посещаваните са експозициите, вдъхновени от  Едвард Мунк, "Дада" и новата испанска архитектура в МоМА; "Русия!" в Музея Гугенхайм и др.). Но все пак, на трето място с 2 697 посетители на ден е изложбата "Климт, Шиле, Мозер, Кокошка" в парижкия Grand Palais. За ужас на лондоските галеристи, работите на Кандински в Tate Modern са видени едва от 2 700 души на ден (45-то място).
В интерес на истината, в класацията (по различни причини) не участват всички от значимите световни музеи – например, Уитни в Ню Йорк, Музеят "Ван Гог" в Амстердам и др.

Powered by Qumana

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: