Защо обичаме теориите за заговор

19 февруари 2007

В събота би трябвало по BBC да е излъчен филмът "9/11: The Conspiracy Files". Продуцентът Guy Smith се опитва да разбере, защо хората дават ухо на всякакви конспиративни теории, дори когато заявяват, че "всичко това са глупости". Може би защото някои от тия версии на събитията все пак се потвърждават: Уотъргейт, аферата Иран-контри и т.н.

Замесени ли са тайните служби в трагедията от 11 септември? Наистина ли гибелта на Лейди Ди е в резултат от нещастен случай?  Дали президентът Кенеди е убит от самотния стрелец Ли Харви Осуалд? Нищо не можем да направим със себе си и да престанем да си задаваме тези въпроси. Авторите на филма тръгват още от епоса за Гилгамеш, за да обосноват тезата си, че човек винаги се е нуждаел от герои и чудовища, за да подреди по някакъв начин света и да му придаде някакъв смисъл. За пет хиляди години човек не се е променил много, но може би това никак не е лошо, пише в статията на сайта на BBC.

Очевидно, Guy Smith не е чел Слотърдейк 🙂

Powered by Qumana

2 Коментари “Защо обичаме теориите за заговор”

 1. Вени Г. Says:

  Наслагвенато не един друг коренно разлоични склучайю не е логичен аргуменпт. Да не говори за позоваванато на Гилгамеш като обяснение.
  Дотук са чисто логическите ми възражения към авторите.

  А фактическите? Доколко те са наясно с ролята на тайните служби, които освен да защитава страната си, вършат и доста мръсотии покрай това именно в нейна защита? Скандалът „Иран-Контрас“ е христоматиен пример за това, но за съжаление неизвестните публично примери са много повече.

 2. illa Says:

  Възможо е да е така. На мен ми е по-любопитно да разбера кой е автор на тези конспиративни теории. По-любопитно, но не чак до там, че да си направя труда да потърся повече информация 🙂
  Беше ми интересно, че BBC отделят толкова внимание на темата.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: