Украйна и тръбите

6 февруари 2007

Относно съсобствеността върху газопровода, минаващ през Украйна, Путин казал, че се готви революционен проект – Газпром ще управлява тръбите пък украинците ще имат право да разработват нефтени находища. Това предизвика скандал в Киев, казва "Ведомости".

Министър-председателят Янукович е принуден да се оправдава: "Искам да потвърдя, че украинската газопреносна система си остава украинска собственост. И това не подлежи на никакви промени. Това е приоритет на правителствената политика". После пояснява, че думите на Путин се отнасяли само за отклонението Богородчани-Ужгород и този проект е обсъждан още през 2002 г.

Политическите сили около президента Ющенко и опозиционната лидерка Юлия Тимошенко не бяха убедени от това обяснение. Те поискаха от премиера да представи пред парламента съдържанието на всички резултати от преговорите с Газпром. Президентът съобщи, че ще свика Съвета за сигурност и отбрана, посветено на изявлението на Путин. Той заяви, че въпросът за предаване на контрола върху газопроводите под каквато и да е форма на друга държава не може да бъде разглеждан: това е стратегически актив за Украйна.

Експертите отбелязват, че изявлението на Путин изненадало всички украински политици.

Powered by Qumana

5 Коментари “Украйна и тръбите”


 1. Предвид сложната политическа ситуация в Украйна, нищо чудно че се излиза с подобни изявления от страна на Путин. В момента Юшченко е притиснат в ъгъла след новия закон, ограничаващ президентските правомощия. Оставката на външния министър Тарасюк също допринася за това.

  В крайна сметка, Юлия Тимошенко може да претендира, че излиза „чиста“ от цялата обстановка, и все още олицетворява „оранжевите“ идеали. Крайно съмнително, разбира се, предвид бизнес интересите й.

  Остава да видим и какво ще договорят Украйна и ЕС в новия „enhanced agreement“. Но като цяло, предложението към Украйна за сделка „тръби срещу достъп“ може да се разглежда единствено като провокация.

 2. illa Says:

  Без съмнение. И все пак Янукович не си позволява да поставя под съмнение (поне пубилично) изключителната държавна собственост върху тръбите. Честно казано, това ме изненада.


 3. Никой не би стигнал толкова далеч, че да продаде тръбите си на Русия толкова лесно…

  А и изглежда, че въпроса поне засега е приключен – http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=740372

 4. illa Says:

  Лесно – не, но… 🙂
  Просто не следя отблизо ставащото в Украйна и бях останала с впечатление, че позициите на „оранжевите“ в електорално отношение са отслабнали повече, отколкото това е станало в действителност.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: