Новият път на самурая

5 февруари 2007

През септември на гара в Токио се събира група мъже в костюми и вратовръзки. Мъжете скандират "Трите принципа на любовта". Мислите, че се шегувам ли?

Не е шега, така започва очеркът на Кетрин Макино за японската Национална асоциация на съпрузите-шовинисти. Само че членовете на асоциацията не само не се борят за запазване господството на мъжа в семейството, а точно обратното – учат се да разбират жените си и да помагат в къщната работа. За да не си загубят семейството, затова им е нужно да се учат. Защото японският мъж казвал само три думи на нежната си половинка: "furo" ("баня"), "meshi" ("вечеря") и "neru" ("спя"). После се чуди защо напоследък японките масово подавали молби за развод. А японецът без жена не може нито да се облече, нито да се нахрани, нито да направи каквото и да е, за да се погрижи за себе си.

И след като усетил, че нещата и при него вървят натам, Шуичи Амано – писател и редактор в издателство, взел мерки. Научил се да изхвърля боклука, това направил. Понеже човекът не е егоист, решил да предаде опита на събратята си. Така създал Асоциацията, на която сега е председател. Очаква се тази година броят на членовете й да достигне 16 хил.

Членството има 10 степени. Четвъртата степен е за тези, които правят път на жена си, петата – за тези, които не се стесняват да държат жена си за ръка по време на разходка, шестата – за тези, които чуват какво говори жена им, осмата – за казващите "благодаря" без да се объркват, деветата – за който казва на жена си "извинявай" без да се страхува, десетата ще получиш, ако не се срамуваш да кажеш на жена си, че я обичаш. До последната степен е стигнал само един член – 65-годишният Йошимичи Итахаши.

Powered by Qumana

6 Коментари “Новият път на самурая”

 1. lyd Says:

  крайно време беше 🙂

 2. illa Says:

  е, всяко нещо с времето си 🙂

 3. orlin Says:

  Добре, де.
  А защо не пише дали са питали японките и какво те мислят по въпроса?
  Според мене на тях им харесва поклонението пред традициите и спазването на свещените обичаи. Това си е национална идентичност. Тяхното, не на мъжете-японци, мнение е важно :).

 4. illa Says:

  И това го пише в очерка, ама не е толкова смешно 🙂
  Проблемът е, че японките или не бързат да се омъжват (което води до снижаваен на раждаемостта и оттам – до застаряване на нацията), или изобщо не искат да се омъжват. Според статистиката, 54% от момичетата, завършили университет, не се омъжват до 29-годишна възраст, а от останалите – 40%. На всичкото отгоре, 70% от исковете за развод са подадени от съпругите. И точно това е подплашило самураите 🙂

 5. lyd Says:

  япония е страна на доста стресиращи традиции, което води до висок процент на самоубийства. но традициите повеляват, че е ок мъжете да се самоубиват, не жените. така че доскоро жените можеха само да стискат зъби и да спазват традициите. поне така съм чела.

  радвам се, че там нещата се променят. то иначе много красиво изглеждат от страни традициите, ама да не е нужно ти да ги спазваш.

 6. illa Says:

  За нас е непонятно просто. Там обществото се гради върху съвсем различни принципи. Така си мисля, че точно благодарение на това мъжете сами са се заели да решат проблема, никой не ги принуждава. Струва ми се, че такъв подход ги пази от големи сътресения – защото съумяват да се адаптират към новото, но въз основа на вековните си традиции.
  Не намирам, че е идеално общество и аз едва ли бих могла да приема порядките му, но се опитвам да бъда обективна 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: