Fair play за музикантите

2 февруари 2007

Пропуснала съм предколедния вопъл на около 4 500 музиканти, сред които Клиф Ричард, Пол Макартни, Бари Гиб, Петула Кларк и Кири Те Канава, с настояване срокът на действие на авторското право да се увеличи на 95 години. Апелът излиза във Financial Times. Защо говорят за fair play? Работата е там, че във Великобритания авторското право на музикантите, за разлика от това на писателите, е за срок от 50 години.

На 11 декември John Kay в своя колонка в същия този Financial Times обяснява странния избор на издание за оповестяване на музикантските искания. Отговорът на гатанката е прост – EMI. Всичките тия автори на песни и изпълнители са свързани със звукозаписната компания. В сключените между тях и лейбъла договори има клауза, забраняваща им да съобщават размера на възнагражденията си. Срокът на действие на тези договори по правило е 50 години. Клиф Ричард е лицето на кампанията за удължаване срока на авторското право. Истинският организатор е EMI, а в създадената по повода комисия участва Andrew Gowers – бивш редактор на Financial Times.

John Kay се спира накъсо върху бизнес-историята на EMI. Прави и кратък преглед на събитията, довели до увеличаване срока на действие на авторското право. И добавя:

"Законите за интелектуалната собственост се опитват да установят баланс между интересите на обществото – желанието за разпространение на нови идеи и творби, при това възможно най-евтино и широко разпространение, и необходимостта от икономическо стимулиране на творчеството. В такъв смисъл е очевидно, че удължаване на срока на действие на авторското право води до монополизация и повишаване на цените, но създава малко стимули за творческа дейност. <…> явно, срокът от 50 години не е твърде къс, а обратно – твърде дълъг.<…>
Компаниите би трябвало да търсят търговски успех в нови продукти, а не в нови закони. Творците постепенно разбират, че интересите на издателите им не е задължително да съвпадат с техните собствени, макар музикантите да го осъзнават по-бавно".

Powered by Qumana

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: