Журналисти ли са блогърите?

12 януари 2007

Вчера в RSS-четачката ми се мярна заглавие, оповестяващо, че най-после блогърите били приравнени към журналистите. Поводът – решението в съдебната зала на заседанието по делото на Люис Либи да се допуснат 100 журналисти, включително двама блогъри – кинодокументалиста Рори О`Конър и писателя Джеймс Джойнър.

Ако не ме лъже паметта, вече имаше подобен прецедент – блогъри бяха допуснати в качеството им на журналисти на пресконференция във важна институция от държавната власт в САЩ. Затова не обърнах внимание на "новината". Все пак любопитството ме загложди и днес потърсих повода за възклицанието от заглавието на блог-поста:

The Washington Post е отпечатал статия на Alan Sipress, в която се съобщава за решението на федералния съд. Но авторът разглежда и някои проблеми, непозволяващи блогърите еднозначно да бъдат обявени за журналисти. Една от пречките за това е, че само една трета от блогърите виждат мястото си сред създателите на масмедии. Цитиран е Jeff Jarvis – журналист и блогър, който казва: "Блоговете са първо и преди всичко разговор, обсъждане между хората". И добавя: "Това е свят, в който най-напред публикуваш, а после редактираш".

Powered by Qumana

2 Коментари “Журналисти ли са блогърите?”

  1. illa Says:

    Ай!, беше ме страх, че някой ще покани и мен 🙂 Сигурно заради това четях с голям интерес постовете, но прескачах края, където се предава щафетата. Сега вече няма мърдане, нали? ОК, ще обмисля какво да напиша.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: