Следпразнично

6 януари 2007

Има нещо парадоксално в коледно-новогодишните празници. От една страна, изпълват те с умиление и сантиментализъм, от друга – накъдето и да се обърнеш, все равносметки и прогнози за следващите дванадесет месеца. Възцарява се една такава ритуалност на благотворителността, на мероприятивността – бизнес и духовна… Няма лошо. Както няма лошо и да не ти харесва кампанийността.
По празниците май се „крия“ в дребните неща. Не че откривам Смисъла в тях. В тях няма нито повече, нито по-малко смисъл, отколкото във всичко останало. И красотата им може би не е повече. Но не винаги я забелязвам, не знам как е с другите.
Преди Коледа пътувах към морето. И след един от тунелите изведнъж изпитах усещането, че съм в сладкарница – възвишенията наоколо приличаха на сладкишчета, намазани с крем и посипани с пудра захар. Гадост, нали? Не обичам сладко, но беше красиво. Или поне на мен така ми се стори.
А край морето тревата е зелена и цъфтят теменужки. И вълните като котенца се умилкват около краката ти с надеждата да ги погалиш. А вятърът сдипля водата в обратна посока – от брега към дълбокото. И слънцето играе на гоненица с хиляди огледалца по изумрудената повърхност.
Нямам снимки на морето.

2 Коментари “Следпразнично”

  1. asktisho Says:

    Тези представи за скадкишчетата и вълните на богато въображение ли се дължат или на богато въображение, стимулирано с допълнителни субстанции 🙂 Много ми хареса

  2. illa Says:

    Радвам се, че ти е харесало. Благодаря!
    Нямаше стимуланти 🙂 Пък колко ми е богато въображението, е въпрос спорен 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: