Без коментар

1 декември 2006

Forbes Russia не се издава от Forbes, а от Axel Springer Russia, благодарение на когото излизат и рускоезичните Newsweek, ComputerBild и др. Тази любопитна подробност е твърде съществена. В нея се крие причината руският Forbes да не се появи по реповете вчера, както е по традиция.

Какъв е проблемът?

Темата на декемврийския брой е бизнесът на Елена Батурина – съпруга на московския кмет Юрий Лужков. В статия, посветена на единствената руска жена-милиардер, се разказва историята на компанията й „Интеко“. На корицата са цитирани думите на бизнес дамата: „Защитата ми е гарантирана“.

От „Интеко“ предприемат действия и Axel Springer решава да унищожи целия тираж на списанието. Защото журналистите, подготвили броя, са нарушили журналистическите стандарти – госпожа Батурина всъщност е казала: „Защита ми, както и на всеки друг инвеститор, е гарантирана“.

От Forbes обаче се намесват и декемврийското издание все пак ще излезе. Единствената промяна се състои в прередактирането на цитата от корицата. В прес-релийза на издателството се споменава: „Axel Springer смята за необходимо да обясни ситуацията и още веднъж да подчертае, че работата на журналистите от Издателската къща се основава върху принципите на свободата на словото“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: