Интерпретации

29 ноември 2006

Вчера гледах „Дванайсета нощ“ в Младежкия. И написах това:

„Бях забравила защо Шекспир е сложил такова заглавие. Да, разбира се – просто не е измислил друго и пиесата е останала в историята под това име, защото е играна за първи път на дванайсетия ден след Коледа, когато свършвали празненствата. По всяка вероятност (според историците), това е станало през 1601 г. По всяка вероятност, това е последната комедия, написана от Шекспир. Тази или „Както ви харесва“. Според различните изследвания.

Не мога да измисля друга трактовка на действието, освен тази, която дава Бахтиновата теория на карнавалното. В интервютата на К. Азарян, които открих в интернет, той се опитва да проблематизира тази трактовка. Но като отличен професионалист е дал предимство на текста пред собственото си виждане. И резултатът е налице. Представление, което дава на всеки зрител това, от което той има нужда. Съвсем по Шекспир. Забавление, което може да се превърне в откровение. Стига да имаш нужда от откровения.
Отлична игра на Марин Янев, Малин Кръстев, Стефан Мавродиев… – не искам да обиждам останалите – просто актьорското майсторство на тази троица е в полза на моята интерпретация :)“

Бях споделила своето тълкуване на текста преди началото на представлението. А в антракта споделих, че не съм препрочитала пиесите на Шекспир от … години.

След затихването на овациите самият Крикор Азарян с нетърпение очакваше да стисне ръката на „ах, професоре, колко се радвам да Ви видя тук!“. И масивният Професор, седял през един стол, мина през мен… не-не, през крака ми 🙂 …, за да се добере до режисьора. Е, извиненията са подробности. Да се извиниш, ама на дама. А тая дори си призна, че не спи с Шекспир. И на всичкото отгоре еднозначно трактува пиесата през теорията на Бахтин за карнавала. Пази боже сляпо да прогледа! Всички знаят, че Бахтин ги е писал тия работи за Рабле! Как да се извиниш!

При това. Етиката е наука. Но кой твърди, че всички учени са етични? Извинение? Ха!

2 Коментари “Интерпретации”

  1. rahenna Says:

    офтопик по повод едно старо събитие .
    прекалено дълга беше статията за Култура, но се появи тук, в случай, че ви интересува:

    http://bulgaria.indymedia.org/newswire/display/14530/index.php

  2. illa Says:

    Интересува ме, разбира се. Веднага започвам да чета. Благодаря!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: