Еврокомисията и Газпром

24 ноември 2006

През 2000 г. Еврокомисията приема директива за либерализацията на пазара на газ. Благодарение на това решение, Газпром и BASF си поделят Wingas, чиито са газопроводите в Източна Германия, както и газохранилището Reden. Газпром води преговори с Gasunie за покупката на 9% от Balgzand Bacton Line – оператора на газопровода между Холандия и Великобритания.

Газпром, както се знае, доставя почти половината газ за Германия и повече от една трета от газа за Италия и Франция.

Сега обаче Еврокомисията е стигнала до извода, че разделението вътре в компаниите между функциите на доставчик и на оператор на мрежите, по които горивото стига до крайния потребител, се оказало неефективно. Затова се обмисля забрана газодоставчиците да имат собственост и върху газопреносните мрежи. По думите на Барозу, Еврокомисията ще публикува предложението си още през януари 2007 г.

Реакцията от руска страна е много остра. Заместник председателят на Газпром Александър Медведев е заявил в Брюксел във вторник, че това би поставило под въпрос руските доставки на газ за Европа.

Приемането на подобно решение от Еврокомисията би променило и обстановката около Бургас-Александруполис, чини ми се. И поставя в друга светлина полското вето. Може би.

P.S. Забравих да посоча източника си:

ВЕДОМОСТИ
Отключение “Газпрома”

Еврокомиссия отбирает сети у поставщиков

Если Еврокомиссия запретит продавцам газа владеть транспортными сетями, поставки европейским потребителям окажутся под вопросом, заявил во вторник в Брюсселе заместитель председателя правления “Газпрома” Александр Медведев. Его беспокойство легко понять: ведь решение Еврокомиссии может лишить “Газпром” самого главного завоевания в Европе — 50% Wingas. Далее

Powered by Qumana

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: