Хомофилия или Какво правя аз тук!

20 ноември 2006

Когато си избират приятели, хората рядко задават въпроси от типа на: "ти за кого гласува?" или "какво мислиш за евтаназията?". Но, колкото и да е странно, в повечето случаи всичките ти приятели мислят като теб. Да общуваш предимно с хора, които мислят като теб, това е хомофилия.

Повечето хора си създават свят, в който всички мислят като тях. В днешно време Уолтър Кронкайт не би имал такова влияние. Сега можем да избираме между кабеларки, вестници, списания, блогове, които представят света по същия начин, по който го виждаме и ние.

И политиците си плащат за това. Те са длъжни да отчитат факта, че човек е подложен на силен натиск от средата си по отношение на политическите си възгледи. Човек се стреми да се обкръжи от хора, които няма да подложат на съмнение собствените му вярвания. Така той се освобождава от необходимостта да обяснява, да аргументира възгледите си.

По мотиви от  статия на The Washington Post отпреди малко повече от месец.

Powered by Qumana

4 Коментари “Хомофилия или Какво правя аз тук!”

 1. lydblog Says:

  да, пести за енергия

 2. lydblog Says:

  пести СЕ, sorry 🙂

 3. illa Says:

  🙂
  Заглавието е трисмислено 🙂 Аспектите, свързани с личността на измислилия го, са най-малко интересните 🙂


 4. […] Когато писах за хомофилията, лепнах един въпрос като алтернативно заглавие: "Какво правя аз тук?". Очевидно, целта ми беше провокативна. Също така е очевидно, че малко хора четат блоговете с настройка за "философски" размишления. Изначално си подозирах, че въпросът ще се изтълкува като някакво нежелание да се намирам в средата на скъпите си читатели. И тъй като ми се стори саморазбиращо се, че подобно нежелание абсолютно отсъства, то веднага ще стане ясно, че просто въпросът е неясен […]


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: